IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel преразглежда глобалната си верига за доставки

Търговската война принуждава компанията да мисли за промени

11:49 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Intel преразглежда своята глобална верига на доставките, докато търговската война между САЩ и Китай се разраства, обяви главният изпълнителен директор на компанията Боб Суон, цитиран от Bloomberg.

Intel не вярва, че митата са „ефективен начин за стимулиране на глобалната търговия“, коментира Суон и насърчи правителствата да се ангажират с конструктивен диалог, докато компанията се опитва да смекчи последиците от спора.

„Как да местим стоки – понякога нашите клиенти ще местят операциите си – и как ще работим с глобална верига на доставките, така че по-малко продукти да идват от Китай в САЩ?“, коментира Суон в интервю за Bloomberg TV в Тел Авив.

Зад търговската война стои позицията на президента Доналд Тръмп, че Китай и други търговски партньори се възползват от САЩ. За повече от година той повиши митата за вноса и насърчи американските компании да преместят производството си обратно у дома.

Несигурно бъдеще

Несигурността в момент, в който търговските преговори между САЩ и Китай навлизат в ключова фаза, натежава върху компании като Intel. Китайското правителство на свой ред дава сигнали, че може да не въведе големи мерки за стимули, както е правило и преди, ако икономиката се задъхва.

Intel вече сви прогнозата си за годишната печалба във връзка с предизвикателствата в Китай.

Apple има резервен план, ако търговската война с Китай продължи да ескалира: да каже довиждане на Пекин. Базираната в Тайван Foxconn Technology Goup, която е основен производствен партньор на Apple, твърди, че има достатъчно голям капацитет, така че да прави всички смартфони iPhone за САЩ извън Китай.

Твърди се, че Google мести част от производството на термостатите Nest и на сървърния си хардуер извън Китай, за да избегне американските мита и все по-враждебното правителство в Пекин.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още