IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel придобива Mobileye за над 15 млрд. долара

Американската компания навлиза сериозно на пазара на технологии за автономни коли

17:02 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Intel придобива компанията Mobileye, която разработва технология за автономно шофиране. Сделката е на стойност 15,3 млрд. долара и има за цел да постави Intel в доминантна позиция в сектора за такива технологии, след като компанията пропусна да направи това на пазара на мобилни телефони, предава Ройтерс.

Intel ще плати по 63,54 долара на акция в брой. Това е най-голямото технологично придобиване в израелската история, както и най-голямата сделка за компания, фокусирана изцяло в сектора за самоуправляващи се превозни средства.

Intel ще интегрира своето звено в тази област с операции на Mobileye, а обединението ще бъде управлявано от председателя на Mobileye Амнон Шашуа от Израел.

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич заяви, че придобиването, което обединява процесорите на Intel с технологията на Mobileye, е близо до сливането на „очите на автономната кола с умния мозък, който всъщност кара колата“.

На Mobileye се падат около 70% от глобалния пазар на асистиращите при шофиране системи и такива против сблъсък. Компанията има 660 служители и коригирана нетна печалба от 173,3 млн. долара за миналата година.

Intel очаква сделката да бъде финализирана в рамките на следващите девет месеца и веднага да насърчи резултатите ѝ.

Цената представлява премия от около 33% спрямо цената на книжата на Mobileye при приключването на борсовата търговия в петък, когато те се продаваха за 47 долара на акция.

"Това е област, в която компанията (Intel) има много малко присъствие – автомобилният пазар, а това е огромна възможност за нея да навлезе на пазар, който има големи възможности за растеж“, твърди Бетси Ван Хеес, анализатор в Loop Capital Markets, която препоръчва покупка на книжата на Intel.

“Технологията на Mobileye е ключова... Цената изглежда справедлива“, допълва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още