IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel се опитва да насърчи продажбите на висок клас компютри

Компанията предлага нови модули с чипове, които правят компютъра значително по-бърз

13:50 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Intel се връща към корените си, опитвайки се да развълнува потребителите с нови настолни компютри от висок клас, пише Bloomberg.

Най-големият производител на чипове в света, чиито процесори са вградени в осем от всеки 10 персонални компютъра, продавани в света, предлага нов пакет чипове за памет, за който твърди, че ще подобри представянето на компютъра по начин, който потребителите ще забележат и ще искат да платят за него.

Всеки ден обичайният потребител включва и изключва компютъра си два пъти и използва 11 различни програми, като пуска всяка една по седем пъти. Компютър, оборудван с новия пакет на Intel – Optane, ще изпълнява тези рутинни задачи много по-бързо от сегашните компютри, посочва Intel. Новият модул е 14 пъти по-бърз в зареждането на програма от стандартния твърд диск. Според проучване, направено от Intel, повече от 70 на сто от настолните компютри все още използват въртящи се магнитни твърди дискове.

"В общи линии става дума за бързата реакция“, коментира Грегъри Браянт, вицепрезидент на Intel. „Хората прекарват прекалено много време в чакане“.

За Intel, която е основана през 60-те години като компания за чипове за памет, насочването към този бизнес е част от усилията на главния изпълнителен директор Браян Крзанич да разшири източниците на приходи отвъд процесорите за сървъри и персонални компютри. Въпреки че предишните опити за връщане на пазара, от който компанията излезе през 90-те години, не бяха успешни, този път Intel пуска нов тип чип, какъвто другите производители нямат, ето защо се надява, че този ход може да ѝ помогне.

Optane е базиран на продукта 3D Xpoint на Intel. Новите модули ще работят като огромен бърз кеш, който съхранява файлове, често използвани от процесора, и позволява много по-бързо зареждане. И все пак те не заменят компютърната памет или основната памет.

Чипът за памет работи с процесорите на Intel. Това може да помогне на компанията да отблъсне опитите на Advanced Micro Devices да си върне пазарния дял с нова гама от процесори.

Optane е достъпен в два модула – 16 GB версия за 44 долара и 32 GB за 77 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още