IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel твърди, че ЕС е допуснал грешка, когато я е глобил 1,06 млрд. евро

Случаят, който датира от 2009 г., се разглежда за втори път

16:26 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Производителят на чипове Intel заяви, че антитръстовите регулатори в Европейския съюз са допуснали грешка, когато са го глобили 1,06 млрд. евро преди повече от десетилетие за потискане на британски конкурент в рамките на случай, който може да засегне Google и Qualcomm, предава Ройтерс.

Американската компания посочи аргументите си пред съда по време на повторно изслушване по случая, което е разглеждано като тест за силата на Европейската комисия да преследва американските технологични гиганти, които се опитват да привличат клиенти от конкурентите си.

През 2009 г. антитръстовите власти в ЕС заявиха, че Intel се е опитала да блокира Advanced Micro Devices като е дала отстъпки на производителите на компютри Dell, Hewlett-Packard и Lenovo за купуването на по-голямата част от чиповете, които ползват, от Intel.

Съдът разглежда делото за втори път, след като през 2017 г. Съдът на Европейския съюз не се съгласи с решението от 2014 г.

По думите на адвоката на Intel Даниел Биърд по-ранното решение на ЕК е било фундаментално погрешно.

"Комисията или е приела погрешен подход към решението или е провела тест за конкурентност (AEC) и го е объркала“, коментира още той.

AEC тестът е икономически анализ, който определя дали една доминираща компания потиска конкурентите си, които са толкова ефективни или по-ефективни, като използва антиконкурентни практики, докато изтласква въпросния играч.

Адвокатът на ЕК Никълъс Кан отправи критики към Intel, че се стреми да отвори наново целия случай.

Асоциацията за конкурентни технологии подкрепя Intel, докато френският регулатор, защитаващ правата на потребителите UFC, е на страната на Европейската комисия. Решението по въпроса най-вероятно ще бъде взето следващата година, а губещата страна ще може да обжалва.

Същевременно Qualcomm оспорва глобата от 997 млн. евро, наложена ѝ от Европейския съюз, за това, че е плащала на Apple да ползва само нейни чипове, блокирайки конкуренти като Intel.

Google също обжалва рекордната глоба от 4,34 млрд. евро, наложена от антитръстовия регулатор на ЕС за настояване за ползване на нейната мобилна операционна система Android с цел ограничаване на конкурентите.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още