IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel заведе иск към ЕС за 593 млн. евро

Компанията иска да получи лихви след отмяната на антимонополна глоба, наложена ѝ от блока

18:28 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският производител на чипове Intel заведе иск за 593 млн. евро под формата на лихви от Европейската комисия, пет месеца, след като убеди втория съд в Европа да отмени антимонополна глоба на ЕС за 1,06 млрд. евро, сочат документи, цитирани от Ройтерс.

Върховният съд на ЕС проправи пътя за подобни искания за щети още миналата година с важно решение, с което нареди ЕК да плати лихва за просрочие върху възстановените глоби по анулирани антимонополни дела.

В жалбата си съда в Люксембург Intel заяви, че Европейската комисия, която действа като регулатор на конкуренцията в 27-те държави от Европейския съюз, е отказала да възстанови на компанията лихвите за забавата.

Комисията върна 1,2 млрд. долара на Intel след съдебно поражение през януари тази година.

Американският технологичен гигант твърди, че искането му се основава на лихвен процент, еквивалентен на този от 1,25 на сто на Европейската централна банка от май 2009 г., и че той трябва да бъде увеличен до 3,5% от август 2009 г. до февруари тази година, когато ЕС е върнала глобата на компанията, минус 38 млн. евро под формата лихва, изплатена на Intel от Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още