IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет бизнесът на SoftBank ще инвестира близо 5 млрд. долара в технологии

Фокусът на инвестицията е в изкуствения интелект

15:25 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Интернет бизнесът на SoftBank – Z Holdings, разкри, че планира да инвестира 500 млрд. йени (4,7 млрд. долара) в технологии в следващите пет години с фокус върху изкуствения интелект, предава Ройтерс.

Новината беше обявена след завършването на сливането на нейния интернет бизнес Yahoo Japan с оператора на чат приложения Line.

Z Holdings се цели към 2 трлн. йени приходи от продажби и 225 млрд. йени оперативна печалба до три години, посочва фирмата в изявление.

След сложна трансакция две трети от акциите на Z Holdings ще се притежават от нова холдингова компания – A Holdings, 50% от която са на SoftBank, а останалите 50% - на южнокорейската Naver.

Z Holdings е консолидирано звено на SoftBank. Naver преди беше мажоритарен собственик на Line.

Главните изпълнителни директори на Z Holdings и Line, Кентаро Кауабе и Такеши Идезава, вече са съизпълнителни директори на обединената компания, което отразява хибридния произход на фирмата.

Компанията твърди, че иска да интегрира услугата на Line – Line Pay, за разплащания с QR кодове, в PayPay, която SoftBank рекламира агресивно. Идеята е това да се случи през април 2022 г.

Z Holdings запазва статута си на листната компания, една от редицата подобни компании в портфолиото на SoftBank, въпреки призивите японските фирми да не залагат на подобни структури.

Същевременно Z Holdings контролира и онлайн търговеца на дребно Zozo и компанията за офис консумативи Askul.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още