IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет на нещата - възможности и заплахи

Все повече се говори за умни градове, умни системи и свързани устройства, но зад това се крият и някои заплахи

17:02 | 08.03.16 г.
Интернет на нещата - възможности и заплахи

Светът на свързаните устройства или т.нар. "интернет на нещата" дава много възможности на бизнеса, но може да носи доста заплахи. Една от тях е доста обсъжданата напоследък тема за опазването на личната информация и данните на потребителите, които се съхраняват на умните джаджи. Това разкри Павел Геневски, експерт от SAP Labs България, по време на IoT Forum 2016.

По думите му разбиването на защитите на едно устройство може да доведе до кражба на данни, което да застраши личната неприкосновеност на потребителя.

От друга страна бизнесът става все по-голям и вече има милиарди свързани устройства, все повече се говори за умни градове, свързани сгради и дори заводи.       

Според Карел Хриб, анализатор и бизнес консултант, отговарящ за управлението на активи и интернет на нещата в IBM, вече близо 10 млрд. устройства в света са свързани, а тази тенденция ще продължава да се развива. Всичко това позволява на компаниите не само да реагират на случващото се на пазара, но и да бъдат проактивни, посочва той.

По думите на Хриб предимството на свързаните устройства е, че могат сами да изпращат съобщения до своя производител, когато се повредят или настъпят някакви промени. Благодарение на това бизнесът може да прогнозира по-лесно какво може да се случи в близко бъдеще, да оптимизира процесите и да избягва проблеми, като взема решения в точния момент.

Ако някой хакне тези системи обаче, това би донесло големи финансови загуби за бизнеса, категоричен е Геневски. За да избегнат по-големи проблеми от гледна точка на заплахите, компаниите трябва да се грижат за т.нар. управление на риска. За целта те трябва да са напълно наясно с това с какви компоненти разполагат от гледна точка на устройства и периферия, как си комуникират тези компоненти (безжично, чрез протоколи), какво може да се обърка и как може да се спре неоторизираното влизане в тези системи.

„Трябва да влезете в обувките на хакерите“, категоричен е експертът. По думите му е важно компанията да знае какво биха могли да целят хакерите и с какви ресурси разполагат.

Сред предимствата на интернет на нещата е фактът, че помага за оптимизирането на системите и свиването на разходите. Не на последно място се нарежда и по-краткото време за реакция при криза. Но за да са сигурни системите, с които оперира бизнесът, е необходимо по-силно криптиране и по-голяма информираност на потребителите от гледна точка на това какви техни данни се събират.

Самите компании пък трябва да правят непрестанен мониторинг за заплахи, така че да реагират бързо в случай на нужда, посочва Геневски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още