IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет услугата Starlink вече има над 145 хил. потребители

Растежът на броя нови абонати се забавя

12:44 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Компанията SpaceX на Илон Мъск разкри актуална информация за своята интернет услуга Starlink, докато пуска още сателити в орбита, пише CNBC.

Инженерът на SpaceX Джеси Андерсън заяви по време на уебкаст за първото изстрелване, осъществявано от компанията за тази година, че Starlink вече има над 145 хил. потребители в 25 държави по света. За сравнение, в началото на ноември броят им беше 140 хил., но се наблюдава забавяне на растежа на броя на потребителите.

Компанията изстреля ракетата Falcon 9 от Флорида в четвъртък. Тя ще пренесе 49 сателита Starlink в орбита.

Starlink е планът на компанията за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като констелация. Тя е проектирана да предоставя високоскоростен интернет на потребителите по цялата планета. SpaceX има около 1800 сателита на Starlink в орбита.

Увеличението с 5000 потребители за два месеца обаче представлява забавяне на растежа. До ноември SpaceX привличаше около 11 хил. потребители месечно, откакто пусна услугата през октомври 2020 г.

В края на миналата година SpaceX посочи на уебсайта си, че „недостигът на чипове е забавил проозодството“ на потребителски терминали за Starlink, „което повлия на нашата способност да изпълняваме поръчки“.

Оценката на SpaceX надхвърли 100 млрд. долара, което анализатори от индустрията до голяма степен отдават на пазарния потенциал на услугата Starlink.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още