Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвестицията на Google от 400 млн. долара най-сетне се отплаща

Придобиването на DeepMind е ключово за новите проекти на американския гигант

Инвестицията на Google от 400 млн. долара най-сетне се отплаща

Снимка: Архив Ройтерс

Новите харуерни продукти, които Google представи в сряда, показаха как придобиването на базираната в Лондон компания за изкуствен интелект DeepMind може да е започнало да генерира приходи, а не само проучвания, пише Bloomberg.

Alphabet купи DeepMind през 2014 г. за 400 млн. долара, както се твърди. Фирмата създава множество проучвания в сферата на машинното самообучение - от софтуер за учене, през играенето на стратегическата игра Го по-добре от всеки човек на планетата, до създаването на изкуствен интелект, който копира способността на човешкия мозък да мечтае и да си представя бъдещи действия.

Повечето от тези пробиви все пак изглеждат академични, а потенциалните им търговски ползи изглежда ще се проявят след години или десетилетия. В първата година, в която Alphabet (компанията майка на Google) притежаваше фирмата, DeepMind не отчете никакви приходи.

Още по темата

Когато обаче Google показа новия си дигитален асистент в своя нов телефон Pixel, в лаптоп и в устройствата Google Home, компанията показа колко по-естествен е станал компютърно генерираният глас. Този по-човешки говор, като засега асистентът говори само английски и японски език, се дължи на алгоритъм, който DeepMind създаде миналата година и който е успяла да насочи от сферата на проучванията към директното търговско използване в рамките на 12 месеца.

Когато DeepMind първо написа през 2016 г. проучването си за WaveNet, нов начин за използване на софтуер за генериране на говор, тестовете показаха, че човекът, който го слуша, го определя като по-естествен, отколкото съществуващите технологии. Методът обаче е изисквал прекалено много изчислителни процеси. Дори учените на DeepMind твърдят, че системата не е била “нещо, което бихме могли да използваме в реалния свят”.

През последната година компанията е открила начин да направи алгоритъма на WaveNet 1000 пъти по-бърз. Тези подобрения в ефективността са ѝ позволили да интегрира WaveNet в новия асистент на Google.

DeepMind продължава да е независима от своята компания майка, но приносът ѝ към пускането на продуктите на Google идва в точния момент.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини
Adobe повиши прогнозата за коригираната си печалба