Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвеститор активист продаде акции на Microsoft за 500 млн. долара

Продажбата е осъществена в рамките на последната седмица

гледано: 1572   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Инвеститорът активист* Морфит Мейсън и ValueAct са продали около 7 млн. акции на Microsoft през последната седмица, сочат регулаторни документи, цитирани от CNBC.

Книжата са продадени на цени в диапазона от 72,50 до 72,61 долара за брой, с което делът е оценен на 500 млн. долара.

Морфит е в борда на директорите на Microsoft – място, което получи след кампанията на ValueAct през 2013 г. Базираната в Сан Франциско инвестиционна компания обяви дял за 2 млрд. долара в Microsoft, на фона на недоволството на акционерите, че книжата не се представят добре под ръководството на тогавашния главен изпълнителен директор Стив Балмър.

Още по темата

Балмър обяви своето оттегляне малко преди ValueAct да получи място в борда на директорите, макар че заяви, че решението му не е свързано с натиск от страна на ValueAct.

Откакто Балмър обяви пенсионирането си през август 2013 г. акциите на компанията са записали ръст от близо 125%. Тогава книжата се търгуваха между 30 и 35 долара на акция. Главният изпълнителен директор Сатя Надела насочи компанията по-активно към облачните услуги и компютърния хардуер, като направи голямо придобиване на LinkedIn. Последното се очаква да разшири бизнеса на Microsoft в индустрии като набирането на хора и човешките ресурси.

Напоследък ValueAct, която управлява около 15 млрд. долара, насочва вниманието си към компании като Valeant Pharmaceuticals. Освен това има дялове в редица компании за енергетика, здравеопазване и технологии.

*Инвеститорите активисти са наричани така, защото придобиват голям брой акции на дадена компания, опитвайки се да влязат в нейното управление с цел да повлияят на развитието й.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Люксембург обжалва решението на ЕК за възстановяване на 250 млн. евро от Amazon