IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са притеснени, че Китай ще блокира и сделката на Disney с Fox

Обтегнатите търговски отношения между двете страни може да повлияе на всяка сделка, която се нуждае от одобрение от китайския регулатор

15:29 | 28.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като акционерите на 21st Century Fox одобриха сделката за продажбата на част от активите на компанията на Walt Disney за 71,3 млрд. долара, някои инвеститори вече са притеснени от следващото предизвикателство - регулаторното одобрение от Китай, пише Bloomberg.

Споразумението, което вече получи зелена светлина от Министерството на правосъдието на САЩ, все още се нуждае от одобрението на още 15 други регулатора в целия свят. Това включва и Държавната администрация за пазарна регулация в Китай, защото малък дял - под 2% - от приходите на Fox се генерира в страната.

Някои инвеститори са притеснени, че Китай може да използва сделката, за да отговори на митата за внос за 500 млрд. долара, с които заплашва американският президент Доналд Тръмп, който пък се обади на едния от председателите на Fox - Рупърт Мърдок, за да го поздрави след обявяването на сделката през декември. Прессекретарят на Белия Дом Сара Хъкабий Сандърс заяви, че по това време Тръмп е смятал, че споразумениетп ще е “нещо страхотно за работните места”.

Това е една от причините защо книжата на Fox се търсуват, сякаш има около 20% шанс сделката да се провали, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да говорят пред медии.

“Всяка сделка, която се нуждае от одобрение от Китай, ще бъде ползвана като лост и стратегически инструмент в търговската война”, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Дженифър Рай след вота на акционерите на Fox в петък.

Тазседмичната липса на одбрение от Китай за сделката за придобиването NXP Semiconductors от Qualcomm за 44 млрд. долара увеличава риска за други американски компании, сключващи сделки, които изискват китайско одобрение, твърди Рай.

“Но ще се изненадам, ако регулаторите в Китай се опитат да направя същото с Disney/Fox”, коментира тя.

Представител на Fox е отказал да коментира въпроса. Говорителка на Disney пък твърди, че компанията е уверена, че сделката ще бъде финализира в рамките на 12-18-месечен период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още