IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в Tesla искат да затегнат още повече контрола над компанията

Те твърдят, че мерките, наложени от Комисията по ценните книжа и борсите, не са достатъчни

21:00 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Група от инвеститори в Tesla иска бордът на компанията за електромобили да порасне, пише Bloomberg.

Споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ, което изисква Tesla да замени Илон Мъск с нов председател и да добави двама независими директори в борда, не е достатъчно, за да оправи проблемите с управлението на фирмата, твърди групата от инвеститори и представители на големи пенсионни фондове от пет щата.

Инвеститорите, някои от които са оказвали натиск върху Tesla и преди (и да постигнали смесени резултати), са изложили серия от мерки, които необходимо да бъдат взети, за да се насърчи наблюдаването на управлението и Илон Мъск да бъде държан по-отговорен за работата му като главен изпълнителен директор.

Сделката на милиардера със SEC наложи спешни промени, за които инвеститорите отдавна настояват.

“Акционерите се нуждаят от нови съблюдаващи борда“, пишат инвеститорите в писмото си. Подписалите са представители на пенсионни фондове в Калифорния, Кънектикът, Орегон, Ню Йорк и градски пенсионни фондове, плюс CtW Investment Group, която е свързана с федерацията на синдикатите.

Представители на Tesla не са коментирали веднага въпроса.

Книжата на компанията са повишили стойността си с 8,3% от началото на тази година.

Групата пише, че помага за контрола над комбинираните активи в размер на 774 млрд. долара и твърди, че включва значителни инвеститори в Tesla. Целта на писмото е да се създаде и реализира план за обновяване на борда, както и да се сложат срокове, в които някои директори да се оттеглят.

Освен това инвеститорите призовават бордът перманентно да отдели позициите на председателя и на главния изпълнителен директор, стъпка напред от споразумението със SEC, която пречи Мъск да може да си върне двете позиции след три години.

47-годишният Илон Мъск постави бъдещето на Tesla на карта, след като през август написа туитове, в които твърди, че е осигурил финансиране, което ще му помогне да направи компанията отново частна. В крайна сметка миналия месец той и фирмата сключиха споразумението със SEC, като се съгласиха да платят по 20 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още