IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите охладняват към технологичните гиганти

Спадът, който записа индексът FANG+, може да се пренесе на широкия пазар, прогнозират анализатори

15:10 | 05.10.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Групата технологични акции, които помогнаха на американския фондов пазар да достигне рекордни висини през последните години (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google), в крайна сметка се превърна в тежест за него, пише Financial Times.

Индексът NYSE FANG+, който включва още Alibaba, Nvidia, Tesla, Baidu и Twitter, изостана спрямо по-широкия пазар с близо 10% през последните 12 месеца.

Анализатори твърдят, че този спад подсказва промяна в инвеститориския апетит, който преминава от акции на високотехнологични компании към други по-сигурни части на пазара.

През последната година най-добре представящите се сектори в кошницата със сини чипове на S&P 500 се оказаха комунални услуги и фирми за потребителски стоки, смятани за сигурни убежища по време на икономически спад.

Все по-лошата перспектива пред глобалния растеж, съчетана с несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай, накараха инвеститорите да заемат отбранителна позиция.

Слабото представяне на акциите във FANG+ е „червен флаг“ за инвеститорите, твърди Хелън Томас, която управлява Blonde Money, консултантска фирма, базирана в Лондон. По думите ѝ това, което се случва с въпросните акции, вероятно ще се пренесе на по-широкия пазар.

Акциите на китайския интернет гигант Baidu понижиха стойността си 50% през последните 12 месеца, след като компанията не успя да отговори на очакванията за финансовите си резултати и в крайна сметка се оказа най-зле представящият се играч в групата.

Nvidia, американски производител на графични чипове, също показа слабост. Цената на акциите на компанията се понижи с 35 на сто през последната година.

Инвеститорите охладняха и към стрийминг гиганта Netflix, отчасти заради задаващата се силна конкуренция от страна на Apple и Disney. Това доведе до 26% понижение на стойността на акциите ѝ през периода.

Тази на книжата на Facebook, която продължава битката си, свързана с опазването на личните данни, се повиши с около 13% през последните 12 месеца. Въпреки това остават под върховете, които записа през юли 2018 г.

Загубите на NYSE FANG+ се случват и след като част от чаканите с нетърпение първични публични предлагания разочароваха, което предполага, че инвеститорите са станали по-предпазливи и не са готови да подкрепят компании без ясен път към печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Докато има балуци да ползвТ газ и енерго аз ще правя пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Никой не те кара да вяярваш сляпо. Гугле как да. живея офгрид .... четеш има схеми на отопление и захранване и т.н. Това не ми пречи да инвестирам в ел и газ фирми... дори и руски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Да, добре, тия ги разправяй на баба си, може и да ти повярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Аз съм така и не е трудно. 20 палки и доживотнимаш ток и топло. А лятото имаш артък за копачките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
...и за твое сведение - съм акционер не само в Газпром, но в енергийни компании по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
А потребителите? Нали се сещаш, че ако ХОРАТА са на тъмно, малко трудно ще ползват Гугъл ;)Стоенчо - както винаги нищо не стопляш. Болното ти русофобство си е психопатия - и в супата си виждаш Вовата. Човечеството има нужда на първо място от ЕНЕРГИЯ - без значение за какво точно я ползва. Ябълчицата затъва - новите и продукти са все по-кьопави - но енергийните компании държат концесии върху източника или притежават мощностите. Хората имат нужда от енергия, без значение каква моба ще зареждат с нея или дали ще висят в Букчето или във Вконтакте... или дали ще си търсят разни работи в Гуглето или в Яндексът. Без енергия не можеш да отидеш където и да е (освен с крака, впрочем може и каруца да имаш или колелце), нито да си светнеш в къщи (е, може да си купиш свещи) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Шееемет, какво ще папка Енергията, ако дръпне шалтерчето? Това е част от теорията на нисичкия клептоман в Кремъл(всъщност те са двама, но стопляш за кого пиша), че света зависи и трябва да се подчинява на енергията. Няма как по друг начин да ти внуши, че той трябва да е господар а ти слуга. Но щом така желаеш, твоя воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Специално за тебе леко преработена съвременна приказка:- Моето лого е познато по целият свят !!! - казала Ябълчичката.- Аз пък мога да доставя всичко на всеки !!! - похвалила се Амазонката.- Аз зная всичко на света !!! - обадило се Гуглето.- При мен всички прекарват свободното си време - рекло Букчето.- А аз се готвя да превзема планетата !!! - гордо обявила намерения Тесличката- Ей !!! Я тихо там, че ще ви дръпна шалтерчето - сгълчала ги Енергията - и те млъкнали кат` тако`а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Те и лалетовите луковици по едно време струваха колкото две каруци жито, помниш ли? И тесличките струваха 400 кинта без нито цент печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Знам от колко години го говориш. От тогава до сега акциите на технологичните компании пораснаха в пъти, а някои от тях оглавиха списъка на най-богатите. Но нека това да не ти пречи да си прибираш с кеф центовете от енергийните и автомобилните гиганти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още