IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са оценили Ant на над 200 млрд. долара след проваленото IPO

Компанията в момента е в процес на преструктуриране

19:40 | 16.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Част от глобалните инвеститори в Ant Group са оценили китайската финтех компания на над 200 млрд. долара на база на представянето ѝ през 2020 г., твърдят източници, запознати с въпроса. Това предлага една по-трезва оценка на фирмата след отмененото ѝ IPO и принудителното ѝ преструктуриране, пише Ройтерс.

Сумата е с около една трета над оценката на Ant след последния ѝ кръг за набиране на капитал през 2018 г., когато тя се превърна в най-високо оценената нелистната технологична компания. И все пак стойността е значително по-ниска от 315-те млрд. долара, които се очакваха от нейното първично публично предлагане, за което се вярваше, че може да стане най-голямото в света.

Надеждите на инвеститорите бяха попарени, когато регулаторите блокираха IPO-то за 37 млрд. долара само дни преди датата на листването на Ant през ноември. Преструктурирането, което се случва по искане на регулаторите, изисква компанията да се превърне във финансова, а не в технологична фирма. Това накара редица анализатори да заложат на по-консервативни прогнози, допълват източниците.

През тримесечието от октомври до декември бизнесът на Ant беше слабо засегнат от регулаторните главоболия, допълва инвеститор. И все пак ревизираната оценка и датата за листването на дъщерната компания на Alibaba Group Holding вероятно ще почакат, докато не бъде финализиран планът за преструктурирането.

Ревизираните прогнози за оценката на Ant, които ще определят възвръщаемостта, сега се посочват за първи път.

Warburg Pincus оцени Ant на около 220 млрд. долара в края на годината на базата на печалбата за 2020 г. и сравнението с данните за година по-рано, твърдят двама от източниците. По-рано миналата година американската фирма за дялово инвестиране продаде част от дела си за 90 млн. долара при оценка от 190 млрд. долара, допълват други източници.

Друг инвеститор твърди, че оценката му, базирана на последните финансови данни от Ant, не е много по-различна от тази на Warburg.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса. Warburg и Ant са отказали да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още