IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Европа има ключова роля в развитието на 5G мрежите

ЕК възнамерява да създаде глобален стандарт, за да се избегне “войната на стандартите”, твърди еврокомисарят

11:04 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йотингер:&nbsp;&nbsp;Инвестирането в цифрови инфраструктури е ясна част от приоритетите на ЕК.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йотингер:  Инвестирането в цифрови инфраструктури е ясна част от приоритетите на ЕК. Снимка: Ройтерс

Европейските власти имат ключова роля в усилията за развиването на 5G мрежите на континента, а Европейската комисия (ЕК) има задачата да регулира работата по публично-частното партньорство за 5G, заяви пред публиката на Mobile World Congress в Барселона еврокомисарят по дигиталната икономика Гюнер Йотингер.

Той обяви категорично, че без всичко това Европа няма никакъв шанс “дори да бъде част от играта”, свързана с новите технологии в сферата.

Еврокомисарят и компании, сред които Alcatel-Licent, Ericsson, Nokia, Orange, Thales Alenia Space и други участници във публично-частното партньорство за 5G, представиха своята визия за 5G технологиите и инфраструктурата.

Всичко това е резултат от 18-те месеца дискусии на партньорството за 5G - инициатива, коятo обединява Европейската комисия и индустрията. 

 

По време на една от сесиите в рамките на конгреса Йотингер заяви, че, за да бъде водеща в интегрирането на 5G мрежите, Европа трябва да има водеща роля в 4G, но континентът все още изостава във внедряването на този стандарт.

Въпреки това той смята, че Европа разполага с необходимите ресурси, ноу-хау и изследователски екипи - ключови фактори, свързани с бъдещата 5G цифрова инфраструктура.

ЕК и компаниите се обединиха около мнението, че 5G не бива да означава единствено еволюция на мобилните широколентови мрежи, а да позволява напълно нови възможности за мрежи и услуги. Така например да може да осигури достатъчно добра връзка в различни ситуации - при пътуване с влак, в много гъсто или много слабонаселени райони. Това ще бъде възможно благодарение на по-големите мощности и ще даде тласък на друга тенденция в технологиите - Интернет на нещата.

Съгласно партньорството 5G инфраструктурата трябва да включва оптични, клетъчни и сателитни решения и до голяма степен ще разчита на нови технологии. Освен това трябва да бъде гъвкава и бързо да се адаптира към широкия спектър от изисквания. Не на последно място тя трябва да бъде устойчива, коментират експертите.

Според еврокомисаря 5G инфраструктурата ще подпомогне редица вертикални индустрии и предполага “увереност в бъдещето”, което е ключово за инвестициите в сферата.

“Трябва да създадем паневропейска виртуална инфраструктура”, коментира Йотингер, допълвайки, че амбицията на Европейската комисия е да се създаде  глобален стандарт. Според него това би означавало да се избегне “войната на стандартите”, което би контрастирало значително на ситуацията, възникнала при зараждането на предишните поколения комуникационни системи”.

Проблемите със спектъра пък ще бъдат решени до края на десетилетието, посочи още еврокомисарят. По думите му публично-частното партньорство може да разчита на подкрепата нa комисията.

Програмата на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер на стойност 315 млрд. евро е огромна възможност в това отношение. Инвестирането в цифрови инфраструктури е ясна част от приоритетите на ЕК.

Държавите членки вече са идентифицирани почти петстотин предложения за ИКТ и широколентови проекти, като общата сума на инвестициите за следващите три години може да възлезе на 151,7 милиарда евро. „Интересът е налице, и аз насърчавам хората в този сектор да подкрепят съответните предложения на държавите членки“, каза още Йотингер.

Повече новини от Mobile World Congress в Барселона можете да прочетете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още