IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Airbnb може да повиши капитализацията ѝ до 35 млрд. долара

Компанията се насочва към диапазона от 44-50 долара за акция

11:52 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Airbnb заяви, че планира да продаде 50 млн. акции в рамките на първичното си публично предлагане, което може да даде на компанията оценка от близо 35 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Стартъпът от Сан Франциско заяви, че се насочва към цена на предлагане между 44 и 50 долара за акция, като допълва че при средна стойност от 47 долара, постъпленията ѝ ще достигнат 2,3 млрд. долара, или близо 2,5 млрд. долара, ако поемателите се възползват от опцията да купят допълнителни 3,5 млн. акции.

Airbnb заяви, че съоснователите ѝ Брайън Чески, Джо Гебиа и Нейтън Блечаржик продават около 1,9 млн. акции в рамките на IPO-то, с което общият му размер достига 51,9 млн. акции. Тримата, които създадоха стартъпа през 2008 г., ще продължат да държат близо 43% от правото на глас според Комисията по ценните книжа и фондовите борси на Съединените щати.

Airbnb заяви, че ще има около 601,4 млн. акции в обръщение след IPO-то, ако се приложи опцията за свръхразпределение, за оценка, надхвърляща 30 млрд. долара при най-горната част на ценовия диапазон – 50 долара.

Ако се включат и опциите за акции, ограничените бройки акции и постъпленията от предлагането, сумата може да нарасне до 34,8 млрд. долара.

В неделя Wall Street Journal писа, че Airbnb планира да се цели в диапазон, който е по-голям от този от 30 млрд. долара, който хора, близки до предлагането, очакват.

В понеделник DoorDash разкри подробности за своите планове за IPO, което може да оцени компанията за доставка на храни на 32 млрд. долара.

Airbnb е кандидатствала за листване на акциите си на Nasdaq Global Select Market под символа ABNB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още