IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Box насърчава борсовия дебют на други стартъпи

Акциите на компанията поскъпнаха с 66% след листването на компанията

11:49 | 24.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Box Inc. поскъпнаха с 66% по време на борсовия им дебют в петък. Това е ясен сигнал за силното търсене на книжата на софтуерната компания, която през последните месеци беше критикувана за огромния си маркетингов бюджет и неясния си път към рентабилността, пише Wall Street Journal.

Акциите затвориха при цена 23,23 долара за брой, извеждайки пазарната капитализация до близо 2,7 млрд. долара. В четвъртък Box определи цена за IPO-то си в размер на 14 долара за акция.

Докато мениджърите на Box празнуваха в Ню Йорк, рисковите инвеститори и технологичните предприемачи също останаха доволни от новината, преосмисляйки оценката си и подготвяйки собствени планове за първично публично предлагане.

Мат МакАйвейн, управляващ директор на Madrona Venture Group, твърди, че голямото търсене на Box ще насърчи редица стартиращи компании да се листнат на борсата.

Апетитът за акции на компании, занимаващи се с облачни услуги, нарасна още миналата пролет, когато внезапна корекция на пазара оказа влияние върху оценките на компании като Salesforce.com и Workday Inc. Само за няколко седмици средната стойност на 37 публични компании спадна с 40 на сто.

Това се случи скоро след като Box подаде молба за IPO. Компанията отложи листването си на борсата и няколко месеца търси финансиране от частния пазар.

Главният изпълнителен директор на Box Арън Леви прекара известно време в срещи и преговори с потенциални инвеститори, с които обсъди плана си за стимулиране на приходите. Box развива по-усъвършенствани инструменти, адаптирани за сектори като здравеопазване и търговия на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още