Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Иран отново затвори достъпа до интернет

Според Ройтерс са блокирани всички международни сайтове с абревиатурата https в началото на адреса, Техеран засега мълчи

Иран отново затвори достъпа до интернет

Интернет кафе в Иран. Снимка: Ройтерс

От вчера милиони граждани на Иран за втори път в продължение само на седмица са без достъп до електронната си поща и важни уеб сайтове. Според Ройтерс са блокирани всички международни сайтове, които са снабдени с кодирани HTTP – т. нар. Secure Sockets Layer (SSL). Те се разпознават по абревиатурата https в началото на адреса им.

Агенцията цитира и IT специалист от Техеран: „Положението е по-зле от последната седмица що се отнася до достъп до сайтове, защото сега забраната не може да бъде заобиколена с VPN и прокси сървъри“.

Само преди десет дни Иран затвори достъпа до мейл услугите като Google Mail, Hotmail или Yahoo. Също сред засегнатите сайтове е и най-голямата в света социална мрежа Facebook. 

Още по темата

Официален коментар засега липсва. По принцип официален Техеран почти винаги отрича да цензурира мрежата, но прави това винаги, когато страната е разтърсена от протести. А след две седмици в страната ще се състоят избори.

През миналия месец иранският министър на телекомуникациите Реза Багери Асл заяви пред Islamic Republic News Agency, че планираният национален интранет ще бъде пуснат в експлоатация много скоро. Той обаче не назова конкретна дата за старта на услугата, но заявява, че това може да стане всеки момент.

За плановете на правителството да създаде вътрешно държавна интернет мрежа писа и Wall Street Journal. Според изданието националният интранет ще бъде истинска халал мрежа (халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма), която "ще възприеме всички етично-морални стойности на исляма", твърди Али Агамохадиши от иранското икономическо министерство.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 9 години
Иран, във всъщност това е новия ссср!

Още от Новини
САЩ освободиха финансовия директор на Huawei