IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия започва да събира милиарди евро стари данъци от Apple

Това се случва 19 месеца, след като ЕК постанови, че данъчното споразумение на Дъблин с технологичния гигант е незаконна държавна помощ

21:51 | 24.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирландските власти обявиха, че ще започнат събирания на над 13 млрд. евро стари данъци от Apple, съобщи БТА. 

Това се случва 19 месеца, след като Европейската комисия (ЕК) постанови, че данъчното споразумение на Дъблин с технологичния гигант е незаконна държавна помощ.

ЕК нареди на Ирландия да събере с обратна сила данъците за периода 2003-2014 година. Стойността им се оценява на 13 млрд. евро заедно с лихвите. Ирландия не се съгласи, твърдейки че постановлението подкопава целостта на ирландската данъчна система.

През октомври миналата година ЕК заяви, че ще изправи Ирландия пред Съда на ЕС заради забавянето й при възстановяването на парите. Страната трябваше да направи това още през януари 2017 година – четири месеца след първоначалното постановление.

Ирландският финансов министър Паскал Донахю каза, че във вторник ще подпише споразумение за създаване на целева депозитна сметка, по която ще се съхранят плащанията, докато Apple и Ирландия обжалват решението на Европейската комисия, посочва още БТА.

Както технологичният гигант, така и Дъблин обжалват с твърдението, че данъчното третиране на производителя на iPhone съответства на ирландското и европейско законодателство. Те очакват процесът да започне през есента.

Донахю допълни, че правителството изобщо не е съгласно с постановлението, но Ирландия възнамерява да спази своите правни задължения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Започна се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още