IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" си създава собствена социална мрежа

Разкритието е направено в рамките на 48-часова операция на Европол

21:33 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бойците на групировката “Ислямска държава” разработват собствен социална мрежа, за да не бъдат засегнати от мерките, които службите за сигурност предприеха срещу техните комуникации и пропагандата. Това разкри директорът на Европейската полицейска служба (Европол) Роб Уейнрайт, цитиран от Ройтерс.

По думите му новата платформа е била разкрита в рамките на 48-часова операция срещу екстремизма в интернет, проведена през миналата седмица.

“При тази операция беше разкрито, че сега “Ислямска държава” разработва своя собствена социална медийна платформа, своя собствена част от интернет, за да осъществява своя дневен ред", коментира той на конференция по сигурността в Лондон.

Уайнрайт твърди, че това показва, че част от членовете на ИДИЛ продължават “да проявяват новаторство в тази област”.

При координираната от Европол операция срещу материали на “Ислямска държава” и Aл Кайда са били установени над 2000 примера за екстремистка пропаганда онлайн в рамките на 52 социални мрежи. В акцията са се включили служители от САЩ, Белгия, Гърция, Полша и Португалия.

От своя страна, интернет компании като Facebook и Google са подложени на все по-голям политически натиск да положат повече усилия, за да противодействат на разпространението на екстремистки материали в интернет, както и да направят по-трудно за групировки като “Ислямска държава" да общуват чрез кодирани услуги, така че да не бъдат засечени от службите за сигурност.

Уайнрайт обаче твърди, че със създаването на своя услуга “Ислямска държава” отговаря на съгласувания натиск, упражняван от разузнавателните служби, полицейските сили и технологичния сектор, и се опитва да намери начин да го заобиколи.

"Ние със сигурност доста ги затрудняваме да действат в това пространство, но все още виждаме да се публикуват такива ужасни видеоматериали и да се осъществяват значителни комуникации в интернет", заяви той. Той твърди, че не знае дали ще бъде по-трудно от техническа гледна точка да бъде срината платформата на “Ислямска държава”.

По думите на Уейнрайт сътрудничеството между Европейския съюз и Великобритания в сферата на сигурността ще продължи и след излизането на страната от общността, въпреки предупрежденията на Лондон, че може да напусне Европол и да спре да споделя разузнавателни данни, ако не постигне споразумение за раздяла с блока.

/БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още