IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската служба за конкуренцията разследва Apple, Google и Dropbox

В агенцията са постъпили жалби от нечестни търговски практики от страна на гигантите в облачните услуги

09:55 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Италианската служба за защита на конкуренцията обяви днес, че започва да разглежда услугите за облачно съхранение на данни, управлявани от Apple, Dropbox и Google, след като е получила няколко жалби за предполагаеми нечестни търговски практики, пише CNBC.

От службата за защита на конкуренцията и пазара заявиха, че са започнали общо шест разследвания на Google Drive, iCloud на Apple и Dropbox.

Агенцията разглежда дали трите компании правилно са посочили как техните услуги събират и използват потребителски данни за търговски цели, сочи прессъобщението.

Освен това службата иска да установи дали Dropbox е дала ясни и достъпни инструкции за това как потребителите могат да разтрогнат договорите си с услугата.

Разследванията се случват в момент, в който Европейският съюз обръща все по-голямо внимание на технологичните компании, за да изясни техните условия за ползване на услугите им и да защити по-добре потребителите. Миналата година Facebook се съгласи да промени условията си за ползване под натиска на европейските власти.

През юли италианските власти нахлуха в местните офиси на Apple и Amazon като част от отделно разследване, свързано с конкуренцията. То има за цел да определи дали Apple и Amazon са имали възпиращо конкуренцията споразумение за продажбата на продуктите на Apple и слушалките Beats, които също са собственост на технологичния гигант.

Представители на Apple, Dropbox и Google не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още