IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански регулатор глоби Apple и Amazon над 200 млн. евро

Компаниите планират да обжалват решението

21:34 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Италианските власти глобиха американските технологични гиганти Amazon.com и Apple над 200 млн. евро за предполагаемо антиконкурентно сътрудничество, свързано с продажбата на продуктите на Apple и Beats, предава Ройтерс.

Условията в споразумението, сключено от двете компании през 2018 г., предполагат, че само избрани търговци имат право да продават продукти на Apple и Beats в Amazon.it, твърди регулаторът, допълвайки, че това е в нарушение на правилата на Европейския съюз и засяга конкуренцията.

И Apple, и Amazon твърдят, че планират да обжалват решението.

Властите наложиха глоба от 68,7 млн. евро на Amazon и 134,5 млн. евро на Apple, като наредиха на компаниите да сложат край на ограниченията, за да предоставят на търговците на дребно на продукти на Apple и Beats в целия свят достъп до Amazon.it по недискриминационен начин.

„За да гарантираме, че нашите клиенти купуват оригинални продукти, ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори дистрибутори и имаме специални екипи по целия свят, които работят с властите, митниците и търговците, така че да сме сигурни, че се продават само оригинални продукти на Apple”, коментира компанията на Тим Кук, отричайки каквито и да било неправомерни действия.

В отделно изявление Amazon посочва, че категорично не е съгласна с решението на италианските власти и предложената глоба е „непропорционална и необоснована“.

„Отхвърляме предположението, че Amazon се възползва чрез изключване на търговци от нашия магазин, тъй като нашият бизнес модел разчита на техния успех. В резултат на споразумението италианските клиенти могат да намерят най-новите продукти на Apple и Beats в нашия магазин, като се възползват от каталог, който се е разраснал повече от два пъти, предлага по-добри оферти и по-бързи доставки“, посочва Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още