IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейски регулатор глоби Qualcomm с 854 млн. долара

Компанията е прилагала нечестни бизнес практики спрямо своите конкуренти

09:24 | 28.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Антитръстов регулатор в Южна Корея глоби Qualcomm с 1,03 трлн. вона (854 млн. долара) за нечестни бизнес практики, свързани с лицензирането на патенти и в продажбите на чипове за модеми. От своя страна американският производител на чипове заяви, че ще обжалва решението в съда, предава Ройтерс.

Глобата е най-голямата, налагана досега в Южна Корея, и представлява нова антитръстова пречка пред най-печелившата част от бизнеса на Qualcomm - тази с лицензирането на патенти за мобилната индустрия. Всичко това се случва в момент, в който технологичната компания се сблъсква и с проблеми, свързани с "охлаждането" на пазара на смартфони.

Комисията по търговия в Южна Корея постанови в сряда, че Qualcomm е злоупотребила с господстващото си положение на пазара и е принуждавала производители на телефони да плащат такси за ненужно голям набор от патенти, като част от продажбите на нейните чипове за модеми.

Освен това Qualcomm е пречила на конкуренцията, като е отказвала или ограничавала лицензирането на стандартни важни патенти, свързани с въпросните чипове, на конкуренти като Intel, Samsung Electronics и MediaTek, посочва регулаторът.

Той нареди Qualcomm да преговаря добросъвестно с конкурентните производители на чипове и да предоговори споразуменията си с производителите на смартфони, ако това бъде изискано от нея. Това може да повлияе на отношенията на Qualcomm с големи технологични играчи като Apple, Intel, Samsung и Huawei Technologies.

Регулаторът заяви, че е започнал разследването на практиките на Qualcomm още през 2014 г. след оплаквания от представители на индустрията, но не разкри кои точно.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още