IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект може да бъде вграден във всеки пазарен продукт, посочи учен

До 5-10 години много професии ще изчезнат след внедряване на технологията , прогнозира проф. Валери Младенов от ТУ и ръководител на лаборатория в София Тех Парк

20:01 | 29.11.18 г.
Изкуственият интелект може да бъде вграден във всеки пазарен продукт, посочи учен

През последните години изкуственият интелект намери много широко приложение в потребителските сфери. Оказа се, че технологията може да бъде вградена в почти всеки пазарен продукт.

Това каза проф. Валери Младенов, преподавател в Техническия университет и ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София Тех Парк, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„До 2020 г. в 90% от пазарните продукти ще има вграден изкуствен интелект, показват прогнози”, коментира той.

Ученият разказа, че в лабораторията по изкуствен интелект в София Тех Парк анализират сигналите на мозъка.

“С апаратура записваме сигналите от мозъчната активност на човек. Стремим се да използваме сигналите, за да разпознаваме определени мисли. По този начин правим управление на роботи“, поясни ученият.

Според него след 5-10 години много професии ще изчезнат и разработването на изкуствен интелект ще е водещ.

“В лабораторията организирахме ден на отворените врати, който беше насочен към най-малките. Интересът към събитието беше изключително голям, присъстваха над 1500 души – родители и деца. Показахме им дейността в лабораторията“, разкри Младенов и разказа, че организират курсове по роботика за деца. – На обучението показваме как се сглобяват устройства, като се стремим да дадем знания на децата по програмиране и математика.” 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още