IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще заличи професии в обслужването и търговията

Ще останат творческите професии, а учителската ще е вечна

09:58 | 27.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради развитието на изкуствения интелект в бъдеще ще изчезнат различни професии в обслужващата сфера и в търговията.

Няма да има пазачи в затворите и няма да е нужно дори гривни да се слагат на задържаните, защото с "определени умни средства" те ще са под сериозен контрол. Това каза в интервю за БТА акад. Чавдар Руменин - бивш директор на Института по роботика при БАН, а сега негов зам.-директор. 

Ученият също е и изобретател, има над 160 патента. Сега е и директор на Националния център за компетентност по квантова комуникация и отговаря за 8 университета и института, работещи по програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Ще изчезнат в бъдеще всевъзможни професии в обслужващата сфера, в търговията, прогнозира акад. Руменин.

По думите му в банковата система вероятно много хора си мислят, че винаги ще има едно гише, на което ще ходят да си внасят парите. Но, извън биткойните, парите занапред ще имат други измерения и по-друг начин ще се борави с "финикийските знаци".

Може би ще отпаднат занапред тези професии, в които няма творческо отношение и няма творчество. Ще отпадне и администрацията, но учените, поетите, художниците, писателите, даже и журналистите, които също имат творческа професия, ще запазят професиите си, заяви акад. Чавдар Руменин.

А най-вечна ще е учителската професия, прогнозира ученият.

"Недейте да мислите, че като се постави един робот да разказва като латерна едно и също на децата, това е учителство. Нищо подобно, учителството е отношение и чувство на компетентния човек към децата", коментира акад. Руменин.

В света усилено се работи върху изкуствения интелект, като това особено е свързано с военните технологии, каза акад. Чавдар Руменин. Той отбеляза, че не е тайна наличието на оръжия, които наистина имат елементи на изкуствен интелект.

"Достатъчно е да се направи една кибератака, да се срине банковата система на една страна или регион, да се унищожи медицинското обслужване или интернет връзките. Всичко това показва, че изкуственият интелект има глобално значение", коментира ученият.

По повод мненияте, че изкуственият интелект може да е заплаха за човечеството в бъдеще, Руменин отбеляза, че Стивън Хокинг е велик физик. В една от визиите си за бъдещето, не във всички обаче, той твърди, че след 20 г. до такава степен ще бъдат развити елементите на изкуствения интелект, че трудно ще ги управляваме.

Това може и да стане, обаче задайте си въпроса, за да стане това - кой е в основата, това са хората, които напълно не са изяснили как функционира биологичният им мозък.

"Оттук е и моето дълбоко убеждение, че не трябва да се плашат хората, че ще дойдат такива времена, когато машини, роботи, ще ни управляват", коментира ученият. Сега хипертехнологията на 21-и век, но това ще бъде и в 22-ри век, е роботиката, както преди 20-30 години бяха информационните технологии и компютрите.

"В България обаче нямаме национална стратегия по роботика и по изкуствен интелект, но за различни други теми има всевъзможни стратегии, които дори се финансират и милиони се разпределят", заяви акад. Чавдар Руменин.

Той съобщи, че Институтът по роботика има три спечелени проекта за центрове за компетентност в областта на роботиката, на квантовата комуникация и на роботизираната хирургия. "Всичко е за около 45 млн. лева, но страни като Франция, САЩ и Германия имат свои национални стратегии за изкуствения интелект и роботиката. При нас тази тема отсъства", констатира ученият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още