IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада или не - Yandex представи своя автономна кола

Руският онлайн гигант навлиза на пазар, към който мнозина показват сериозен апетит

09:58 | 31.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато руският онлайн гигант Yandex разкри, че също работи по самоуправляваща се кола, мнозина бяха скептично настроени. Въпросът беше дали няма да изостане зад конкуренти с години преднина, като Waymo.

Очевидно обаче фирмата е наваксала пропуснатото време. Yandex (и по-специално нейната услуга по поискване Yandex Taxi) разкриха своя прототип на самоуправляващ се автомобил.

Силно модифицираната Toyota Prius V включва много сензори, изкуствен интелект и „патентовани компютърни алгоритми“, които могат да ѝ помагат да се движи в трафика и при трудни препятствия.

В демо видеото не са показани много феноменални разработки, но това е целта – Yandex показва, че вече има функционална машина.

Експерименталната кола може да шофира в ограничен периметър в момента, но публичните ѝ тестове се очаква да започнат през 2018 г.

Не е изненада, че Yandex иска да се включи в надпреварата за автономни коли. Русия има огромно желание да намали своята зависимост от чужди технологии, а в това число влизат и автономните коли.

Въпросът е дали Yandex може да действа бързо след този ход. И все пак новините са добри, тъй като показват, че колите без шофьори бързо набират подкрепа в целия свят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Руснаците де :)Очаквам нашия марсоход скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Оня ден пуснаха и самолет, така че не е кой знае каква изненада.http://***.cnbc.com/2017/05/29/russia-shocks-airline-industry-with-maiden-flight-of-new-plane.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Дали ще дойде ден, в който Слънцето ще изгрее и ще си каже: Я, добра новина. Хората ги няма вече :)Не разбрах защо колите без шофьори да са добра новина."И все пак новините са добри, тъй като показват, че колите без шофьори бързо набират подкрепа в целия свят."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още