IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Mastercard се оттегля след 10 години начело

Той ще остане в компанията като неин изпълнителен председател

17:02 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аджей Банга.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</em></p>

Аджей Банга. Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Mastercard Аджей Банга, който е на поста от 10 години, ще се оттегли в началото на следващата година, обяви компанията. Той ще бъде заменен от главния продуктов директор Майкъл Мибах, предава Ройтерс.

Банга, който пое управлението на компанията след финансовата криза през 2008-2009 г., успя да постигне утрояване на приходите на компанията, докато онлайн пазаруването започна да набира сили по целия свят.

Роденият в Индия Банга ще поеме ролята на изпълнителен председател, докато Миебах ще стане президент на компанията от 1 март.

Председателят Ричард Хейторнтуайт ще се оттегли след повече от десетилетие на поста, когато Банга заеме новата си позиция, посочва компанията в изявление.

Преди да се присъедини към Mastercard като президент за Близкия изток и Африка през 2010 г., Мибах служи като управляващ директор в Barclays Bank и генерален мениджър на Citibank.

Във връзка с назначаването на Мибах за президент, Mastercard е приела ново споразумение за компенсации, което добавя 750 хил. долара към основната му годишна заплата, посочва Mastercard.

Освен това той ще получи акции с целева стойност 6,25 млн. долара.

Заплатата му като главен изпълнителен директор ще бъде определена по-късно, допълва компанията.

В понеделник Mastercard предупреди, че нетните приходи на компанията за първото тримесечие ще бъдат засегнати, ако разпространението на коронавируса продължи през този период.

Книжата на компанията записаха близо 2% спад на цената до 319 долара преди началото на търговията днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още