IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на SAP се оттегли след десетилетие на поста

Бил Макдермот ще бъде заменен от двама души, които ще се заемат с трансформацията на компанията в играч на облачния пазар

10:30 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бил Макдермот се оттегли от поста си, след като прекара десетилетие в това да превърне SAP във водеща в света компания за корпоративни софтуерни решения, а сега прехвърля задачата да за трансформирането ѝ в играч на пазара на облачни услуги на двама нови главни изпълнителни директори – Дженифър Морган и Кристиан Клайн, предава Ройтерс.

SAP обяви, че промените в мениджмънта ѝ ще влязат в сила веднага. Освен това компанията представи резултатите си за третото тримесечие, които показаха, че набира сила в опитите си да предлага по-фокусирано портфолио от услуги и това насърчава нейната рентабилност.

Новината изпрати цената на акциите на SAP с 4% нагоре преди началото на търговията в петък и спуска завесата на една ера, в рамките на която Макдермот сключи сделки за милиарди долари, които утвърдиха SAP като престижна европейска технологична група, но също така усложниха процесите, което ядосваше много клиенти.

“SAP не би била това, което е днес, без Бил Макдермот“, коментира Хасо Платнер, съосновател на SAP, който е председател на надзорния съвет на компанията. „Бил има безценен принос към тази компания и беше основен двигател на насочването на SAP към облака, което ще подхрани растежа през много години напред“.

Платнър основава SAP в началото на 70-те години с трима бивши колеги от IBM. Той предпочиташе да навигира компанията, докато стои зад кулисите, като даде възможност на екстроверта Макдермот да играе ролята на шоумен и търговец.

Новото ръководство комбинира фокуса на Морган върху отношенията с клиентите на пазарите на SAP в Северна Америка и опита на Клайн в иновациите.

Напускането на Макдермот се случва, след като тази година в компанията се намеси инвеститорът активист Elliot. Това се случи след опасенията на пазара, че всички тези придобивания, включително миналогодишната сделка за придобиване на Qualtrics за 8 млрд. долара, са накарали SAP да загуби фокуса си.

Той отговори като обеща да увеличи маржа на печалбата с 5 процентни пункта до 2023 г. След колебливо второ тримесечие, последните резултати на SAP показват, че стратегията за промяна води до положителни резултати.

Растежът на новите резервации за услуги в облака са се увеличили повече от два пъти до 38%, подпомогнати от голяма тригодишна сделка с необявен партньор, въпреки че оперативните маржове са скочили с 1,7 процентни пункта.

През последното тримесечие оперативната печалба на SAP се е увеличила с 36 на сто на годишна база до 1,68 млрд. евро, сочи предварителният отчет на компанията. Печалбата на акция е скочила с 28 на сто до 1,04 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още