IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Toshiba напуска след натиск от акционерите

Само преди седмица компанията получи оферта да бъде придобита

12:07 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нобуаки Куруматани. <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Нобуаки Куруматани. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Toshiba реши да се оттегли от поста си под натиска на акционерите. Това се случва само седмица след като компанията обяви, че е получила оферта за придобиване от фирмата за дялово инвестиране CVC Capital Partners, пише Wall Street Journal.

Изпълнителният директор Нобуаки Куруматани ще бъде заменен от Сатоши Цуканава, който преди Куруматани заемаше водещата управленска позиция, посочва компанията.

Сделката за Toshiba може да я оцени на над 20 млрд. долара. Пазарната капитализация на компанията тази сутрин беше малко над тази сума.

Председателят на борда на Toshiba Осаму Нагаяма миналата седмица посочи няколко предизвикателства пред подобна сделка включително необходимостта от одобрение от правителството и нуждата от намиране на външно финансиране от CVC. Процесът по финансирането вероятно ще е дълъг и сложен, твърди Нагаяма.

През последните месеци част от акционерите публично повдигнаха въпроса за корпоративното управление на Toshiba и други въпроси. Успехът им в отстраняването на Куруматани подсказва по-силната роля, която вече имат чуждестранните акционери в някои от борещите се с проблеми японски компании през последните години.

На специална среща през март акционерите одобриха предложение на Effissimo Capital Management за назначаването на експерти, които да проследят дали гласуването на срещата на акционерите през юли е проведено коректно.

Одобрението на Куруматани спадна до 57% при срещата през юли от 99% година по-рано. Той е бивш банкер, който служеше в японското звено на CVC преди да стане главен изпълнителен директор на Toshiba през април 2018 г.

По това време компанията се бореше със сътресенията след банкрута на американското звено за ядрена енергетика Westinghouse Electronics през март 2017 г.

Под ръководството на Куруматани Toshiba сви разходите си и се фокусира върху други области като енергетиката и инфраструктурата. Компанията излезе от повечето си потребителски насочени бизнеси като този с производството на персонални компютри.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още