IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследователи тестват нов метод за пречистване на вода

Графенът може да реши световен проблем, смятат учените

16:00 | 09.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нов метод за филтриране може да помогне на милиони хора, които нямат достъп до чиста вода, съобщава SVT Nyheter. По данни на УНИЦЕФ над 800 деца под пет години умират всеки ден заради неадекватни санитарно-хигиенни условия и непречистена вода. 

Резултатите от опитите са обнадеждаващи, коментира изследователят инж. Микаел Сивейерви от университета в Линшьопинг, Швеция.

Екип от Великобритания е експериментирал филтрирането на морска вода, според изданието Nature Nanotechnology.

Методът се базира на филтриране с графен – материал, разновидност на въглерода, от равнинно свързани атоми. В резултат това е най-тънкият материал в света.

Изобретателите на материала получиха Нобелова награда за физика за 2010 г.

Ако филтрирането на водата е бързо, евтино и просто, например колкото приготвянето на кафе, ще бъде разрешен световен проблем.

Според изследователите от Великобритания, новият филтър може да отстранява солта и примесите от морската вода с бърз и несложен процес, което преди е било невъзможно.

Сега учените се надяват, че методът ще е приложим извън лабораторните условия. Проблемът е, че въглищата са евтин материал, но поне засега производителите на графен не са много.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още