Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Извънредно общо събрание ще реши съдбата на Didi на борсата в Ню Йорк

Компанията е напът да се отпише от борсата по искане на китайските власти

Извънредно общо събрание ще реши съдбата на Didi на борсата в Ню Йорк

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Didi Global ще проведе извънредно общо събрание на 23 май, за да гласува отписването на акциите си от Нюйоркската фондова борса – знак, че гигантът се вслушва в призива на Пекин да отговори на опасенията относно начина, по който данните му се обработват в чужбина, пише Bloomberg.

Компанията заяви, че няма да кандидатства за продажбата на акции на която и да е друга фондова борса, преди да приключи действията си в САЩ. Освен това допълва, че ще продължи да проучва възможността за потенциално листване на друга международно призната борса.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа публикува изявление на уебайта си, че Didi е взела решение да слезе от борсата въз основа на пазара и на собствената си ситуация.

Още по темата

Китайското правителство се разгневи от листването на Didi в САЩ в средата на 2021 г., а дни по-късно започна разследване на киберсигурността на фирмата и нареди услугите ѝ да бъдат отстранени от местните магазини за приложения. По-късно агенцията в Пекин, която отговаря за сигурността на данните, призова лидерите на Didi да разработят план за отписване заради опасения, че могат да изтекат чувствителни данни.

През декември Didi обяви, че бордът ѝ е упълномощил компанията да подаде молба за отстраняване от борсата и че ще се бори за предлагане в Хонконг. Тя допълни, че листнатите в САЩ акции ще бъдат превърнати в свободно търгувани книжа на друга голяма фондова борса.

През март Bloomberg писа, че Didi е спряла работа по листването си в Хонконг, планирано за това лято, тъй като Администрацията на киберпространството на Китай е казала на ръководителите на компанията, че предложените от тях начини за борба с изтичането на данни не работят.

В изявлението на регулатора се посочва, че случаят на Didi няма да повлияе на преговорите със САЩ относно одитите на фирми, листнати в Америка. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британските власти разследват сделката на Microsoft и Activision Blizzard