IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JD.com обмисля да листне логистичното си звено на борсата

IPO-то вероятно ще е през втората половина на 2020 г., твърдят източници

16:30 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководството на логистичното звено на китайската компания за електронна търговия JD.com е провело ранни преговори за потенциално IPO в чужбина, което може да набере между 8 и 10 млрд. долара, твърдят двама източници, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

JD Logistics се прицелва към оценка от поне 30 млрд. долара, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е конфиденциална.

Очаква се през второто тримесечие на следващата година звеното да избере банки за първичното си публично предлагане и ще използва средствата за експанзия на складовете си и за потенциални придобивания, коментира един от източниците.

Твърди се, че листването ще се случи през втората половина на 2020 г.

JD.com, вторият по големина китайски гигант в електронната търговия след Alibaba, е отказал да коментира въпроса.

IPO-то може да се случи в Хонконг или Ню Йорк, макар че графикът за него и мястото може би не са финализирани, посочват източниците.

JD.com отдели логистичното си подразделение в отделна компания през 2017 г., а след това отвори доставките и складовите ѝ услуги и за трети страни.

През 2018 г. звеното набра 2,5 млрд. долара финансиране в рамките на рунд, включващ инвеститори като Hillhouse Capital Group, Sequoia Capital China, China Mechant Group, Tencent Holdings и China Lie Insurance.

След набирането на капитала оценката на компанията достигна 13,5 млрд. долара.

Към 30 септември JD Logistics управляваше 650 склада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още