IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JD.com планира обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара

Програмата е на стойност около 3,5% от пазарната капитализация на компанията

22:31 | 26.12.18 г.
<p>
	Ричард Лиу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ричард Лиу. Снимка: Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия JD.com обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара в опит да повиши цената на книжата си. Те са подложени на натиск заради притесненията за китайската икономика и евентуално подвеждане под съдебна отговорност на главния изпълнителен директор на компанията за сексуално посегателство, съобщава Wall Street Journal.

Обявеният план за обратно изкупуване на акции идва само няколко дни, след като властите в Минеаполис отказаха да повдигнат обвинение срещу главния изпълнителен директор на JD.com Ричард Лиу по дело за сексуално посегателство от август.

Програмата за обратно изкупуване на акции е на стойност около 3,5% от пазарната капитализация на компанията и ще бъде завършена в идните 12 месеца.

Акциите на JD.com и на други китайски технологични компании бяха подложени на натиск тази година, тъй като инвеститорите се притесняват от забавяне на икономическия растеж в Китай, затягане на държавните регулации и търговската война със САЩ.

Книжата както на конкурента в електронната търговия Alibaba Group Holding и на технологичния гигант Tencent Holdings са поевтинели с над 23% тази година. Tencent, която през по-голямата част на годината беше подложена на засилен контрол от регулаторите заради новите й видео игри, отдели повече от един месец тази година на програма за обратно изкупуване на акциите си.

В сравнение с конкурентите си JD.com се справяше по-зле в последните месеци, тъй като трябваше да преодолява последиците от ареста на 31 август на Лиу в Минеаполис по подозрение в изнасилване. В петък прокуратурата съобщи, че отказва да повдигне обвинения срещу него. Лиу последователно отричаше да е извършвал нередности. Според прокуратурата той признал, че е правил секс по взаимно съгласие с жената, която повдигна обвинение срещу него.

Лиу контролира близо 80% от акциите, даващи право на глас, на JD.com и Бордът на директорите не може да проведе заседание без него, ако той не си направи отвод.

Въпреки че обвиненията в сексуално посегателство отпаднаха, JD.com трябва да се справя с отслабващата икономика на Китай, която потиска търсенето от потребителите на скъпи стоки като домакински уреди. Големите й инвестиции в научно-развойна дейност свиха маржовете. Миналия месец компанията съобщи, че акаунтите на активните й потребители са намалели спрямо предходното тримесечие за първи път след IPO-то й през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още