Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Жените в технологичния сектор все още са малко, но се задава положителна промяна

Нуждаем се от повече истории за успешни жени в тази област, коментираха участници в конференция

Жените в технологичния сектор все още са малко, но се задава положителна промяна

Снимка: pixabay.com

През 2017 г. само 2,2% от рисковия капитал, инвестиран в света, е вложен в управлявани от жени компании. Това коментира по време на конференцията She Leader @ Digital Румен Илиев, партньор в LauncHub, който модерира дискусията, посветена на това защо за жените предприемачи е по-трудно да наберат средства за бизнеса си.

По думите на Маржена Биелечка, управляващ партньор и основател на Exprior Venture Fund, когато тя проучва компания, която търси финансиране, на първо място гледа проекта и идеята. "Гледам и екипа, защото той също е важен, но обръщам внимание и на пазара", коментира още Биелечка.

По думите на Васил Терзиев, съосновател на Telerik Academy, не става дума за дискриминация при получаването на рисков капитал. "Важно е да кажем, че това е рисков капитал, а не социално предприемачество, и няма нищо общо с пола", категоричен бе той.

Още по темата

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че малък брой дами стават партньори в компании за рисков капитал - едва 8 на сто. Според Маржена Биелечка жените трябва да присъстват по-активно във фондовете и да бъдат насърчавани да се развиват кариерно. Това ще помогне за развитие на цялата индустрия и би помогнало за преодоляване на проблема с "изцяло мъжките сектори".

Биелечка даде няколко съвета на дамите, които търсят финансиране на свои проекти.

"Трябва наистина да вярвате, че представяте нещо, което си заслужава. Ако вие самите не вярвате в проекта си, никой друг няма да повярва. Бъдете добре подготвени, когато кандидатствате за финансиране. Познавайте добре конкурентите си, познавайте пазара и бъдете уверени", коментира тя.

Биелечка твърди, че вече се наблюдава положителна тенденция все повече жени да стават партньори във фирми за рисков капитал, включително и в Силициевата долина. Въпреки това в по-големите фондове промяната все още се случва бавно.

"Нуждаем се от повече истории за успешни жени в тази област и стъпка по стъпка ще се случи", обясни Васил Терзиев.

Биелечка твърди, че все повече жени намират място и в технологичния сектор, особено в области като биотехнологиите и изкуствения интелект. "Задава се положителна промяна", коментира още тя. 

От гледна точка на навлизането на дамите в технологичния бранш Терзиев добави, че като цяло към този сектор не се насочват много дами, ако съдим по статистиките на записалите се в Telerik Academy. Според данни на академията между 82 и 83% от включилите се в курсовете са мъже, а основният въпрос, който стои на дневен ред, е как да се мотивират повече жени да се включат в сектор, смятан за предимно мъжки.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕК глобява Qualcomm 242 млн. евро