IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat Takeaway.com очаква растежът ѝ да продължи и през 2021 г.

Пандемията даде тласък на бизнеса на компанията през миналата година

11:53 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Hollie Adams/Bloomberg

Компанията за онлайн поръчки на храна Just Eat Takeaway.com обяви, че очаква допълнителен растеж през 2021 г., след скока на онлайн поръчките по време на пандемията на Covid-19, който ѝ помогна да изпълни очакванията за финансовите си резултати за цялата 2020 г., предава Ройтерс.

Търсенето на подобни услуги преживя бум през миналата година, след като наложените от правителствата рестрикции доведоха до затваряне на ресторантите, а потребителите си останаха у дома. Всичко това доведе до 42% скок на поръчките към компанията до общо 588 млн. 

„Това (пандемията) донесе безпрецедентни предизвикателства за нашите ресторанти и клиенти... нo помогна на нашия бизнес“, коментира главният изпълнителен директор Итсе Гроен.

Освен това Takeaway заяви, че очаква през тази година да увеличи пазарния си дял в Обединеното кралство, позовавайки се на 88% скок на поръчките там само в първите два месеца на 2021 г.

Приходите от продажби на компанията са нараснали с 54% до 2,40 млрд. евро през 2020 г., в съответствие с очакванията на анализаторите за 2,39 млрд. евро, сочат данни на Refinitiv.

Коригираната печалба (EBITDA) се е увеличила до 256 млн. евро, спрямо 217 млн. евро година по-рано.  Данните са коригирани, за да се вземе предвид придобиването на британската Just Eat за 7,8 млрд. долара през април 2020 г.

Освен това миналата годината Takeaway придоби и британския си конкурент Grubhub за 7,3 млрд. долара, което ще я направи най-голямата компания извън Китай за доставки на храна. Днес фирмата обяви, че споразумението е на път да бъде финализирано през първата половина на 2021 г., като чака одобрение от акционерите на Grubhub.

Във вторник акциите на Takeaway завършиха търговията при цена от 80,10 евро, или под близо 100-те евро през юни, когато беше обявена сделката с Grubhub изцяло в акции.

Takeaway се конкурира на едни от най-големите европейски пазари – Великобритания, Германия и Нидерландия – с Uber и Deliveroo. Последната обяви в понеделник, че планира да се листне на Лондонската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още