IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как CheckPoint Cardio спасява животи

Компанията следи в реално време сърдечните показатели на пациентите посредством собствено носимо устройство

16:18 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постоянното наблюдение на сърдечната дейност на пациенти от България и чужбина – това е основната цел на българската компания CheckPoint Cardio.

Тя извършва всичко това посредством разработено от нея носимо безжично устройство, което през обикновена SIM карта изпраща постоянен поток от данни към уеб сървър. Верига от медицински центрове пък приема тази информация, а над 20 души, медицински работници, в реално време наблюдават данните и могат да сигнализират в случай на сериозен проблем със сърдечната дейност на даден човек.

Системата съществува вече четвърта година у нас, а компанията вече работи и с медицинските заведения в страната. От миналата година пък се осъществява и наблюдение на пациенти в чужбина, коментира в технологичното предаване Update по Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Дачов, управляващ съдружник в CheckPoint Cardio.

„Ние сме една от малкото компании в света, които вкарват истинската медицина в обикновения живот на хората“, допълва Дачов.

Основното предимство на устройствата на CheckPoint Cardio е, че са едни от първите в света, които са носими и са с точността на медицински измервателен уред. По думите на Дачов точността е „сякаш пациентите се намират в спешното отделение на болница“.

Целият комплект на устройството тежи под 100 грама и се прикрепя на гърдите на пациента. Смартфонът пък дава възможност за спешно обаждане чрез натискане на паник бутон, както и опция за свързване с лекуващото медицинско лице.

Една от основните цели на CheckPoint Cardio за тази година е започването на работа и с лични лекари у нас. Тъй като центърът на компанията вече има сертификат за телемедицина, той иска да предлага своите устройства на личните лекари, а те от своя страна да ги дават на своите пациенти.

Но преди да се стигне до този момент, са били нужни цели четири години, за да бъдат убедени медицинските лица, че данните, които излизат на екрана пред тях, са на реален пациент, а не са някакъв вид симулация.

Добрата новина е, че CheckPoint Cardio успява да се пребори с това недоверие и технологията ѝ е все по-търсена и в чужбина.  Вижте повече във видео материала! 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още