IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Covid-19 ускори и индустриалната автоматизация

Компаниите в производството вече търсят как да автоматизират колкото се може повече процеси, защото взаимодействието между хората носи риск

16:56 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>FANUC Europe Corporation</em></p>

Снимка: FANUC Europe Corporation

Индустриалната автоматизация набираше инерция още преди началото на пандемията. Появата на Covid-19 по света пък даде допълнителен тласък на тази тенденция, тъй като взаимодействието на живо между хората стана рисково, а веригите на доставките пострадаха. Новата американска администрация вероятно ще настоява за по-високи заплати, което също ще подкрепи тенденцията, пише Nasdaq.com.

Пандемията принуди много заводи или да спрат работа, или значително да намалят производството си, което доведе до спад на индустриалното производство в САЩ до ниво, каквото не е наблюдавано от повече от десетилетие. Освен това доведе до загубата на редица работни места, които все още не са се възстановили.

С вдигането на блокадите компаниите трябва да намерят начини да направят производствените си линии по-сигурни. Това означава, че на тях ще работят по-малко хора, ще има по-голяма нужда от автоматизация, а тя ще позволи по-големи производствени нива при по-слаба заетост.

Проучването 2021 BDO Manufacturing CFO Outlook Survey показва как нещата се променят за компаниите в производството в САЩ с приходи между 250 млн. долара и 3 млрд. долара и как пандемията им е повлияла. Според доклада „Преди пандемията промяната в парадигмата Индустрия 4.0 вече се случваше, събирайки в едно физическия и дигиталния свят, така че да промени основите на производството. Covid-19 ускори всичко това, давайки на индустрията по-кратки срокове, в които да влязат в крачка“.

Автоматизация Автоматизация

Източник: 2021 BDO Manufacturing CFO Outlook Survey

Проучването показва още, че основният приоритет на главните финансови директори за 2021 г. е „Инвестиране в технологии или инфраструктура“. Най-критичният фактор за възстановяване според средните по големина производители е „Стабилността на веригата на доставките“, следвана от „Увеличаване на продуктивността“. А що се отнася до развиването на стратегията за работната сила през следващите 12 месеца, вторият по важност приоритет (след разнообразието и включването като бизнес стратегия) е автоматизирането на ръчния труд.

Според скорошния доклад Industrial Automation Market на Meticulous Research пазарът на индустриална автоматизация в САЩ се очаква да расте със среден годишен темп от 9,3% от 2020 г. до 2027 г. Така от 164,2 млрд. долара през 2020 г. той ще достигне 306,2 млрд. долара през 2027 г.

Индустриалната автоматизация се намира в центъра на една мащабна трансформация. Иновации като машинното обучение, добавената реалност, автономните активи, анализите в реално време и индустриалния интернет на нещата обещават изключителни оперативни постижения.

Как тези технологии се превърнаха в движеща сила във всяка индустрия можете да научите от събитието Tech of Tomorrow, което ще се излъчи на 7 април в платформата Investor Media Pro и на investor.bg/live/. Темата е "Индустриална автоматизация".

Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV BulgariaMoney.bg и Kaldata.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още