IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се пазим онлайн по време на кризата с коронавируса?

Компанията за киберсигурност Kaspersky дава няколко важни съвета по темата

18:03 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Разпространението на коронавируса в глобален мащаб накара много правителства да въведат строги мерки, с които да се опитат да ограничат разпространението на Covid-19. Към тези мерки спадат блокадите на цели страни, ограничаването на излизанията навън и насърчаването на работата от дистанция.

В тази връзка редица хора вече работят от домовете си. Училищата са затворени, така че уроците са пренесени онлайн, включително и у нас.

Настоящата необходимост да работим с различни системи, било то училищни или корпоративни, дава нови възможности на хакерите, ето защо кибератаките в момента зачестяват. Зложелателите са готови да се възползват от ситуацията.

Ето защо от компанията за решения за киберсигурност Kaspersky призовават организациите да са „особено бдителни“ в момента и да си гарантират, че служители им подхождат внимателно. От Kaspersky посочват, че сега е нужно да има ясна комуникация с работниците, така че те да научат за рисковете, пред които са изправени в дигиталното пространство.

„В допълнение към увеличаването на дистанционното свързване към работното място, наблюдаваме и киберпрестъпници, които се опитват да се възползват от ситуацията с вируса, като крият злонамерени файлове в документи, отнасящи се към болестта. Така че с този подход от страна на престъпниците, съчетан с промени в работните навици, е разумно за бизнеса да бъде допълнително бдителен в момента“, коментира Дейвид Ем, главен изследовател по сигурността в Kaspersky.

Видео стрийминг

Очаквано, много потребители се насочиха към онлайн възможности за развлечение в дните, в които са под карантина. На преден план излязоха видео стрийминг платформите. Част от тях дори заявиха, че ще намалят качеството на видеото си в Европа, за да помогнат мрежите да не се претоварват. Въпреки това огромното напрежение може да доведе до по-лоша връзка, а част от потребителите се замислят за търсенето на алтернативи.

Според Kaspersky отклоняването от защитените портали за видео услуги за филми и игри ни поставя „директно в ръцете на киберпрестъпниците“, т.е. ни прави уязвими. За да се избегне това, компанията препоръчва придържането към доказани платформи. Ето и другите съвети до потребителите на видео стрийминг:

  • "Придържайте се към надеждни източници, т.е. услуги, за които имате абонамент, а не случайни източници, като проверите два пъти URL адреса или правописа на името на компанията, преди да изтеглите каквото и да било от даден сайт. Фалшивите уебсайтове може да изглеждат като истинските, но винаги има аномалии, които да ви помогнат да забележите разликата;
  • Обърнете внимание на разширението на изтеглените файлове. Ако изтегляте епизоди на телевизионно шоу, файлът не трябва да завършва с разширение .exe;
  • Внимавайте за торентите, които използвате, прочетете коментарите. Ако коментарите нямат връзка със съдържанието, вероятно разглеждате зловреден софтуер;
  • Защитете устройствата, които използвате за стрийминг, и се уверете, че прилагате актуализации към операционната система и приложенията;
  • Не кликайте върху връзки, които обещават ранно гледане на съдържанието, освен ако не са на надеждни уебсайтове;
  • Използвайте кредитна карта, а не дебитна, ако е възможно за плащанията, които правите, и не избирайте опция за запазване на данните на кредитната ви карта в сайтовете, на които плащате. Използвайте уникална и сложна парола за всеки от вашите онлайн акаунти".

Онлайн пазаруване

Въведените правила за социална дистанция предполагат максимално ограничаване на контактите с външния свят. Ето защо много хора прибягват до онлайн пазаруването на стоки от първа необходимост, но и не само. В тази връзка от Kaspersky препоръчват:

  • "Внимавайте за сделки, които изглеждат „твърде добри, за да са истина“ – така се маскират измамите;
  • Въведете URL адреса в браузъра си, за да посетите уебсайта, вместо да кликнете върху връзки в имейлите;
  • Проверете за знака „катинар“ и символите HTTPS в адреса на сайта, когато плащате;
  • Използвайте кредитна карта, а не дебитна карта за допълнителна защита при плащания;
  • Никога не запазвайте данните на вашата карта в уебсайт;
  • Защитете устройствата, използвани за пазаруване, и не забравяйте да прилагате актуализации, за да избегнете уязвимости;
  • Използвайте уникална, сложна парола за всеки от вашите онлайн акаунти".
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още