IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как електронните боклуци могат да помогнат на бивши затворници

Прохождаща компания се опитва да реши два проблема наведнъж

12:37 | 15.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работник дърпа количка в склад за електронни отпадъци в Бразилия. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Работник дърпа количка в склад за електронни отпадъци в Бразилия. Снимка: Ройтерс

Не е тайна, че в американската правораздавателната система има нещо сериозно сбъркано. Въпреки това, статистиката е повече от стряскаща. В САЩ живеят сам 5% от хората на Земята, а затворите й са пълни с 23% от всички лишени от свобода в света. Това означава, че един от сто американци се намира в затвора. Проблемът е толкова сериозен, че обществото отново започва да обсъжда въпроси, свързани с расизма, контрола над продажбата на оръжия, пренаселването, както и затворите, които с приходите си подпомагат политици и техните идеи, които държат всички ни, метафорично казано, заключени.

Големият проблем е рецидивната престъпност, а инструментите за предотвратяването й са не особено ефективни. Около 95% от затворниците са застрашени от завръщане в килиите. Според проведено през 2011 г. проучване около 60% от калифорнийските задържани влизат обратно в затвора до три години от излизането си на свобода. Един от начините това да се промени, е развиването на трудови навици в затворниците, но дори тогава за тях е изключително трудно да намерят работа, особено в задъхваща се икономика с висока безработица. Ето къде рециклирането на стари електронни компоненти може да помогне както в социално, така и в екологично отношение, пише Forbes.

Кабира Стоукс е основателката на Isidore Electronics Recycling - прохождаща компания, която наема хора с криминално минало, които рециклират технологичен боклук в Лос Анджелис. Услугата е чудесна за компании, които търсят начин да се справят с размера на отпечатъка, който производството им завещава на околната среда. По този начин Isidore дава алтернатива на фирми от развиващи се страни, които се занимават със сходна дейност. Реално те вършат същата работа, но при много по-ниски екологични стандарти и по-лоши условия на труд. Анализатори коментират, че между 50 и 80% от подлежащия на преработка електронен боклук в Щатите се изнася (основно в Азия). Същият доклад показва, че едва 25% от старата електроника отива за рециклиране. Останалото се изхвърля в сметища или се гори в пещи, отделяйки опасни токсини в почвата и въздуха. Електронните отпадъци представляват само 2% от целия боклук в сметищата на Америка, но въпреки това съставляват 70% от всички токсични отпадъци в страната.

Как се е стигнало до Isidore Electronics Recycling?

Стоукс е от Филаделфия и признава, че страстта по опазването на околната среда датира още от детството й. "Винаги съм била загрижена," споделя тя за Forbes, допълвайки, че се е превърнала в истински активист след събитията на и след 11 септември 2001 г. По това време тя живее в Лос Анджелис, където основава организацията The Young Progressive Majority - която имала за цела да ангажира млади хора в местната власт, където Стоукс вярвала, че истинската промяна може да се случи по-лесно. По това време Стоукс се запознала с Ерик Гарчети, който впоследствие станал президент на Общинския съвет на Лос Анджелис и я наел на работа. Стоукс отговаряла за два гъстонаселени квартала на града, където ежедневно се сблъсквала с проблемите на хората.

Тогава тя осъзнала силата си и почувствала лична отговорност да помага на хората.

Стоукс получава матистърска степен по Публична политика от Южнокалифорнийския университет. По-късно се запознава с Ван Джоунс - отявлен еко-активист и правозащитник, който впоследствие е назначен от Барак Обама на поста Специален съветник по екологичните въпроси. Именно от кореспонденцията с Джоунс, Стоукс научава за съществуването на базираната в Индиана компания RecycleForce, която се занимава с рециклирането на технологични отпадъци, за което са наемани бивши затворници. Стоукс е толкова впечатлена, че решава да създаде подобна компания в Лос Анджелис. И така, през септември 2011 г. се появява Isidore Electronics Recycling.

До момента малката стартъп компания е преработила 200 тона електронни отпадъци, като числото продължава да расте. Запитана кой е бил най-трудният й момент, Стоукс отговаря, че това е бил пожарът в склада на фирмата й през май 2012 г. Повреда в електрическата инсталация връща Стоукс на първото квадратче, но тя не се отказва. "Осъзнах колко много ми пука," казва тя.

Isidore Electronics Recycling в момента е вписана в регистъра за екологични компании на Лос Анджелис, което отваря врати за нови клиенти. Според Стоукс идеалните кандидати включват средни и големи компании, базирани в Лос Анджелис, които търсят по-отговорни методи за справяне със старите електронни компоненти, които ще отворят и нови работни места за хора, които наистина имат нужда от втора възможност.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още