IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Foxconn попари радостта от една от големите победи на Тръмп?

Тайванският гигант сви драстично плана си за завод в Уисконсин

18:34 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Тайванският производител на електроника Foxconn драстично сви плана си за фабрика в Уисконсин на стойност 10 млрд. долара, с което потвърди оттеглянето си от проект, който предходният президент на САЩ Доналд Тръмп веднъж нарече „осмото чудо на света“, предава Ройтерс.

Съгласно сделка с щата Уисконсин, обявена тази седмица, Foxconn ще намали планираната си инвестиция до 672 млн. долара от 10 млрд. долара и ще свие броя на новите работни места от 13 хил. на 1454.

Споразумението между Foxconn и Уисконсин беше първата обявена с големи фанфари от Белия дом през юли 2017 г., а Тръмп се похвали с нея, давайки я за пример как неговата програма „Америка на първо място“ ще възроди американското технологично производство.

За Foxconn обещанието за инвестиция беше възможност за нейния харизматичен основател и тогавашен председател Тери Гоу да създаде добри връзки в момент, в който търговските политики на Тръмп заплашваха ключовия източник на приходи: изграждането на iPhone за Apple в Китай за износ в САЩ.

Foxconn, най-големият поддоставчик на електроника в света, предложи създаването на огромен кампус в Уисконсин. Това трябваше да бъде най-голямата инвестиция от базираната в чужбина компания в нова локация.

В завода трябваше да се произвеждат модерни дисплеи за телевизори и други устройства, а Уисконсин да се утвърди като дестинация за технологични фирми.

Но директори от индустрията, включително някои от Foxconn, бяха силно скептични към плана от самото му начало. Те посочиха, че нито един от ключовите доставчици, нужни за производството на такъв тип дисплеи, не се намира в близост до Уисконсин.

Планът се сблъска и с местна опозиция заради данъчните условия и други части от сделката, даващи големи права на компанията по отношение на използването на вода, придобиването и разрушаването на къщи.

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, заяви, че новото споразумение „ѝ дава гъвкавост да преследва бизнес възможности в отговор на променящите се глобални пазарни условия“. Компанията обяви, че „началните прогнози, използвани по време на преговорите през 2017 г., са се променили заради непредвидени пазарни колебания“.

След като се отказа от плана си за дисплеите, Foxconn по-късно обяви, че ще прави по-малки, не толкова модерни дисплеи в Уисконсин, но и този план не достигна до резултати.

Преди днешните новини председателят на Foxconn беше споделил пред репортери в Тайпе, че компанията в момента произвежда сървъри, продукти за комуникационни технологии и медицински устройства в Уисконсин, като допълни, че електромобилите има „обещаващо бъдеще“ там. Той не разкри повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още