IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Home Depot срина акциите на BlackBerry

Книжата на производителя на смартфони се свиха с 3%, след като търговецът на дребно реши да премине към iPhone

10:49 | 12.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BlackBerry се надява новите модели да насърчат разчупения пазарен дял. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BlackBerry се надява новите модели да насърчат разчупения пазарен дял. Снимка: Ройтерс

Акциите на BlackBerry се свиха с над 3 на сто в понеделник, след като американската верига магазини за дома Home Depot  Inc заяви, че ще заметни смартфоните  BlackBerry, които използват изпълнителните директори и мениджърите ѝ с устройствата на Apple Inc. - iPhone, предаде Bloomberg.

Новината е тежък удар за BlackBerry, която се бори да запази своята база от големи корпоративни клиенти и държавни агенции. Скорошното пускане на пазара на обновената линия от смартфони, задвижвани от пренаписаната операционна система BlackBerry 10, е решаваща стъпка в това усилие.

BlackBerry, която промени юридическото си име от Research In Motion Ltd, представи  в Ню Йорк на 30 януари две нови устройства - смартфон с изцяло сензорен екран, наречен Z10, и по-традиционен модел с физическа версия на клавиатурата – Q10.

Компанията се надява новата линия да ѝ помогне да си върне пазарния дял, отстъпен през последните години за сметка на Apple и набиращата скорост серия устройства на Samsung Electronics Co Ltd от Galaxy линията.

Новината за промяната в Home Depot изпрати акциите на BlackBerry надолу с 3,8% до 15,86 долара за акция в следобедната търговия на Nasdaq, засенчвайки медийните статии за силния дебют на Z10 в Обединените арабски емирства в неделя. От пускането си на пазара устройствата са добре приети във Великобритания и Канада. Най-важният пазарен старт – в САЩ, ще се случи през следващия месец.

Листнатите и на борсата в Торонто книжа на BlackBerry паднаха там с 3,2 на сто до 15,98 канадски долара.

Първоначално за решението на Home Depot писа само технологичният сайт Apple Insider, но по-късно информацията бе потвърдена от говорителя на търговеца Стивън Холмс. По думите му почти 10 000 изпълнителни директори, мениджъри и корпоративни служители, които в момента използват BlackBerry, ще преминат в скоро време на iPhone. Холмс отказва да каже  кога компанията е започнала този процес и дали решението е било взето преди или след старта на новия BlackBerry 10.

"Ние заменяме сегашната база с технологията BlackBerry с такава на iPhone", каза Холмс.

Според Apple Insider мярката ще засегне 60 000 смартфони Motorola, използвани от служители на магазини в Home Depot. Тези устройства осигуряват мобилни точки на продажби, аналитични точки, уоки-токи услуги и традиционните телефонни услуги.

BlackBerry отказа да коментира директно хода на Home Depot, но в съобщение по електронната поща твърди, че отчита силно търсене на новия Z10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още