Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как картографирането на индустриите улеснява инвеститорите?

Аутомотив индустрията се реорганизирала в коронакризата и се преориентира към електромобили, посочи арх. Любомир Станиславов

гледано: 1535   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Проектът за картографиране на ключови индустрии у нас BG Industry Map е първата официална изява на Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ), която обхваща 28 асоциации и клъстери от различни сектори, водещите от които са автомобилната индустрия и целият IT сектор. Тези карти внасят доза яснота и опростяват работата на инвеститори и институции, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  архитект Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria.

Още по темата

"Базите данни са интерактивни. Те не само могат да бъдат изтеглени, а по тях могат да се правят различни сечения. Който иска да прави автомобилна електроника, например, той вероятно ще иска да провери картата и на производителите на електроника", уточни Станиславов.

Той информира, че интерактивната версия на картата е обвързана с търговския регистър.

„Проследява се динамиката на развитие в съответната индустрия. Обхванати са 13 индустрии, включително образователната. В момента изследването включва около 40 хиляди компании - около 10% от всички регистрирани дружества в страната. Те съответстват на оборот на около 36 млрд. евро".

Станиславов информира, че в Пловдив са привлечени над 140 предприятия за последните 10 години.

"Градът продължава да се радва на интерес, но като размер на инвестициите е изпреварен от област София", посочи той.

Архитект Станиславов е убеден, че по-малките области могат да направят много за привличане на инвестиции.

"Вижда се успехът на градове като Враца, Шумен, Стара Загора, Бургас. Условията са да има адекватни индустриални зони със съответната инфраструктура и гарантиране на достатъчно квалифициран персонал", изтъкна той.

По думите му пролетта е била трудна за аутомотив индустрията, но постепенно тя се е реорганизирала в хода на кризата и успешно се преориентира в прехода към електромобили.

Каква е ролята на автомобилната индустрия в икономиката? Създават ли се адекватни индустриални зони в България?  Кои марки направиха ревю на пазара на нови автомобили?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Amazon: Тазгодишният празничен сезон е най-успешният ни досега