Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как се отразява коронакризата на инвестициите?

Допреди няколко месеца пазарът и инвестиционните интереси прегряваха, твърди Георги Митов от BrightCap Ventures

Пандемията е една криза и като всяка криза тя се отразява на всички икономически области, включително на инвестициите. Вече се наблюдава спад на броя на сделките и на техния обем. Това коментира в подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria управляващият партньор в българския фонд BrightCap Ventures.

По думите му ефектът е различен при различните видове инвестиции.

„Може би трябва да започнем оттам, че все още не знаем точно къде сме в тази криза. Имаше доста мнения, че вече сме ударили дъното, но мисля, че никой не може да предвиди къде точно е дъното и дали сме го ударили. Моето мнение е, че все още има път да извървим, докато стигнем до него“, посочва Митов.

Според него е много вероятно с развитието на кризата в следващите месеци този негативен ефект върху сделките и инвестициите да стане още по-осезаем.

„По данни, с които ние работим, спадът на броя на сделките е с около 20-ина процента“, коментира Митов. „Напълно възможно е спадът да се задълбочи. Ако направим някаква аналогия с предходната криза, тогава спадът при по-малките сделки беше около 25-30%, а при по-големите достигна до почти 50%, така че не е изключено това да се задълбочи още повече“.

Митов смята, че допреди няколко месеца пазарът и инвестиционните интереси са прегрявали.

„Ливъриджът беше изцяло в компаниите, а това диктуваше едни доста сериозни оценки, които често, ако гледаме изцяло прагматично, трудно могат да бъдат обосновани. В момента това намаляване на сделките и на оценките донякъде охлажда тази вълна“, твърди гостът.

Според него в момента започва префокусиране на самите компании и на основателите им да търсят повече иновации в продукта като такъв и да се стремят към развитие на база по-ефективно използване на капитала.

Повече за инвестициите на BrightCap Ventures и какво да очакваме от кризата можете да чуете в цзаписа. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена