IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразяват на ИТ индустрията ни потенциалните промени в данъчната рамка?

Дори говоренето за подобни промени може да ни отнеме крехкото предимство, смята Филип Мутафис

16:41 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как се отразяват на ИТ индустрията ни потенциалните промени в данъчната рамка?

InvestorBG · Update подкаст епизод 22: Как се развива IT индустрията в България?

„Предимството, което България има като Силициева долина на Балканите, е много крехко и може много лесно да се разпадне в момента, в който данъчната рамка, която е стабилна от доста години, се промени значително“, коментира в подкаста “UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Филип Мутафис, който е член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

По думите му от известно време се чуват идеи за промяна в данъчната рамка, а самото говорене по този въпрос кара големите компании у нас да се чувстват несигурни.

„Тази несигурност води до непредвидимост“, категоричен е той. Подобна непредвидимост кара компаниите да инвестират на други места, където данъчната ситуация е по-стабилна.

Според Филип Мутафис настоящата ситуация с Covid-19 ще помогне повече компании да се насочат към по-малки населени места, което ще създаде софтуерни гнезда в различни точки от страната.

Работата от вкъщи обаче не може да е дългосрочен процес, посочва Мутафис. Той смята, че дистанционната работа може да е успешна за няколко месеца, но част от процесите ще бъдат затруднени, най-вече обученията на нови колеги и планирането.

„Когато има готов план за работа и кадрите са ясни и известни, нещата горе-долу вървят от вкъщи. В момента, в който трябва да се планира нова работа, в момента, в който се изисква обучение на нови хора, нещата не са чак толкова лесни от вкъщи. Затова един хибриден модел ще е много по-ефективен, отколкото работа изцяло от вкъщи“, твърди той.

По думите му работата от дома не е била толкова голямо предизвикателство за ИТ компаниите в България, колкото за други индустрии, защото софтуерните фирми и преди това са предлагали подобни опции за работа.

Мутафис смята, че по-важната тенденция тук е, че все повече хора вече могат да работят от домовете си за компании, които не са в България.

Как се разви софтуерната индустрия у нас през последната година може да чуете от пълния запис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още