IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се прилага изкуственият интелект в неврогенетиката?

Новите технологии ще спомогнат за ранното прогнозиране на заболяванията, посочи проф. Ален Бюсон от University Grenoble Alpes

14:38 | 09.11.18 г.
Как се прилага изкуственият интелект в неврогенетиката?

Развитието на технологиите вече дава своето отражение върху невронауката. Най-вече то се отразява върху мозъчното изобразяване, давайки възможност да се наблюдават функциите на мозъка и да се следи как реално работи той. Това каза проф. д-р Ален Бюсон от University Grenoble Alpes в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като голямото предизвикателство пред невронауката и взаимодействието ѝ с изкуствения интелект той определи възможността за ранно откритие на заболявания.

“По този въпрос вече се работи. Новите технологии със сигурност ще спомогнат за ранното прогнозиране на заболяванията. Това може да направи както изкуственият интелект, така и големите масиви от данни. Развитието им вече е факт, данни се събират от цял свят“, посочи Бюсон и каза, че като термин невропластичността обяснява влиянието на мозъка от различни преживявания и как всъщност използването му го променя.

Към момента изследователска група, част от която е и професорът, се занимава с опитите да се разбере как всъщност мозъкът реагира при болестта на Алцхаймер, която пряко влияе на способността ни да генерираме нови спомени.

„Вече знаем, че това е болест, която засяга целия мозък, а не само малка част от клетките в него. Скоро ще може да се предложи нов терапевтичен подход, който да предотвратява развитието на болестта“, обяви ученият.

Проф. д-р Ален Бюсон ще бъде част от лекторите на деветото издание на Форума за популярна наука, посочи Василена Вълчанова от Ratio.bg. Той ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center, а неговото начало е в 10 часа.

Вижте целия целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още