Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как се прилага изкуственият интелект в неврогенетиката?

Новите технологии ще спомогнат за ранното прогнозиране на заболяванията, посочи проф. Ален Бюсон от University Grenoble Alpes

гледано: 2068   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Развитието на технологиите вече дава своето отражение върху невронауката. Най-вече то се отразява върху мозъчното изобразяване, давайки възможност да се наблюдават функциите на мозъка и да се следи как реално работи той. Това каза проф. д-р Ален Бюсон от University Grenoble Alpes в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Като голямото предизвикателство пред невронауката и взаимодействието ѝ с изкуствения интелект той определи възможността за ранно откритие на заболявания.

“По този въпрос вече се работи. Новите технологии със сигурност ще спомогнат за ранното прогнозиране на заболяванията. Това може да направи както изкуственият интелект, така и големите масиви от данни. Развитието им вече е факт, данни се събират от цял свят“, посочи Бюсон и каза, че като термин невропластичността обяснява влиянието на мозъка от различни преживявания и как всъщност използването му го променя.

Към момента изследователска група, част от която е и професорът, се занимава с опитите да се разбере как всъщност мозъкът реагира при болестта на Алцхаймер, която пряко влияе на способността ни да генерираме нови спомени.

„Вече знаем, че това е болест, която засяга целия мозък, а не само малка част от клетките в него. Скоро ще може да се предложи нов терапевтичен подход, който да предотвратява развитието на болестта“, обяви ученият.

Проф. д-р Ален Бюсон ще бъде част от лекторите на деветото издание на Форума за популярна наука, посочи Василена Вълчанова от Ratio.bg. Той ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center, а неговото начало е в 10 часа.

Вижте целия целия разговор във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Tesla съди Zoox и бивши свои служители за кражба на корпоративни тайни