IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се позиционира Xiaomi на "Шанз-Елизе"?

Китайската компания се насочва към Европа все по-активно, но изчаква преди да атакува американския пазар

17:37 | 03.06.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на смартфони Xiaomi постигна успех със стилни, но евтини модели на развиващите се пазари, включително на вътрешния ѝ пазар Китай. Въпросът е дали тази формула може да проработи на пазари като Европа, където Samsung Electronics и Apple доминират, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Отговорът ще определи дали Xiaomi наистина заслужава оценката от поне 70 млрд. долара, която източници, запознати с въпроса, твърдят, че тя търси при първичното си публично предлагане, планирано за тази година.

Миналата седмица базираната в Пекин Xiaomi отвори първия от 10-те брандирани с нейната марка магазини в Париж, както и един в Милано. В парижкия магазин, който се намира на пет минути разстояние от Помпиду, Xiaomi продава два модела смартфони от висок клас, както и някои от своите други устройства, включително преносими колонки и електрически скутери.

Европейските усилия на компанията бяха стартирани миналата година в Испания, където вече има три магазина на Xiaomi. Отвъд Франция и Италия фирмата вече има планове за Великобритания, Германия и Холандия, коментира старши вицепрезидентът Уан Сян, който отговаря за глобалната експанзия.

"Виждаме страхотна възможност“, коментира Уан, обяснявайки, че конкуренцията в Европа „не е достатъчно силна“.

Залозите за Xiaomi са големи. Нейните планове в САЩ са с неясно бъдеще заради нарастващото напрежение между Вашингон и Пекин във връзка с търговските им отношения. Китайските технологични компании вече не се радват на американското гостоприемство. По-рано тази година Huawei Technologies, третият по големина производител на смартфони в света, не успя да навлезе на пазара в САЩ. През април Министерството на търговията забрани на американски компании да продават технологии и компоненти на ZTЕ.

Уан твърди, че Xiaomi планира да влезе в САЩ, но не бърза: „Трябва да постигнем успех на едно място, а след това да се насочим към друго“.

Продажбите в Европа се насочват към обещаващ старт. Xiaomi беше шестият по популярност производител на смартфони в Западна Европа през първото тримесечие, в рамките на което продаде 621 хил. бройки. Това е над отчетените година по-рано 18 хил. устройства според IDC. Тя е номер едно в Гърция, с 24% пазарен дял, надминавайки Samsung и Apple. В Испания пък е на четвърто място с 12% дял по данни на IDC.

Отвъд плановете да отваря магазини, за да популяризира марката, Xiaomi сключи сделки с четири ключови телекомуникационни оператора, включително Orange, за продажбата на смартфони, обясни Уан.

Ниският клас устройства Redmi носи около 92% от продажбите на смартфони на Xiaomi според Canalys, но компанията се насочва към по-платежоспособните потребители с модели като Mi Mix 2S. Той предлага функции, подобни на тези на високия клас конкуренти, но на по-ниска цена – 500 евро във Франция, докато iPhone X на Apple започва от 1159 евро.

Предстои да видим как ще се представи този подход на пазари, където купувачите на висок клас устройства са готови да плащат повече и където телефоните често се продават в партньорство с мобилните оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 0
seowebmaster
преди 5 години
Първо поздрави за прекрасният анализ!#Xiaomi е супер телефон, два пъти по-евтин от #OnePlus и #Samsung, както и четири пъти по-евтин от #iPhone с почти същите параметри. Прави страхотни снимки! Имам смартфон Xiaomi Redmi 5 Plus, Dual SIM, 64GB, 4G с 4 GB RAM, 64 GB памет.Доста хора в нашата бедна, ограбена държава ми се присмиват на избора ми за телефон, но проблемът си е техен. Аз не робувам на марките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
То тв'а били таблети, не телефони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
и аз ги ползвам тия Redmi Noteto с 4100 mah батерийка и 4GB ... суяцците от Ябланица и Самсонайта кат го напраат същото за 300 леа тогава вече може да говориме понататък .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 3
Varfor
преди 5 години
Тепърва предстоят големи успехи за Xiaomi в Европа. Предлагат добро качество на конкурентни цени. Преди два месец и купих един за 300 и няколко лева и съм много доволен. Не виждам никакъв смисъл да се дават по 1200+ лева за телефон, при все че не предлага кой знае какво повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още