IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?

До няколко месеца ще има карта, която по-ясно ще определи накъде искаме да се развиваме, посочи Антон Пулийски от Сдружение Обединено дрон общество

21:46 | 11.06.21 г.
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?

Заедно със Сдружение "Клъстер изкуствен интелект България", Фондация "ЛИБРе", Сдружение "Биотехнологичен и здравен клъстер" и Сдружение "Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии" организацията подписа преди дни Меморандум за сътрудничество за развитие на технологиите за изкуствен интелект (Artificial Intelligence).

Той съобщи, че нуждата от активен диалог между държавните институции, академичните среди, бизнеса и широката общественост провокира създаването на инициативата Българска екосистема за изкуствен интелект. По думите му те разполагат с различен ресурс, но виждат как развитието на изкуствения интелект се съчетава добре с всички други технологии, а колкото повече те се автоматизират и се налагат в нашата реалност.

Пулийски съобщи, че до няколко месеца ще има карта за България, която  по-ясно ще определи  къде е мястото на страната ни и накъде искаме да се развиваме в тази посока.

Председателят на ръководството на Обединено дрон общество коментира, че в международен план, Българската екосистема за изкуствен интелект осъществява инициативата Borderless AI. В нея участват Франция, Германия, Австрия, Швеция и Холандия.

Антон Пулийски смята, че в световен мащаб, към този момент, няма явен лидер на изкуствения интелект.

„В момента целият свят се учи как да използва този вид иновация. Има много страхове, свързани с изкуствения интелект – потенциална загуба на работни места, автоматизиране на процеси, въвеждане на нови рискове в аспекта на киберсигурността, изброи част от предизвикателствата експертът. – Най-доброто, което може да се случи е цялото това знание да бъде споделяно, за да могат повече умове и потенциал да се насочат към разрешаване на проблемите.“

Антон Пулийски смята, че тепърва ще се разкриват възможностите пред изкуствения интелект. Що се отнася до рисковете, той подчерта, че когато една технология се използва за първи път, то е неизбежно да нямаме опит как да се справяме с нея.

Председателят на управителния съвет на Сдружение Обединено дрон общество прогнозира, че бъдещето на образованието и бизнеса е в креативността и използването на изкуствен интелект.

„Сериозен риск е прекалено рестриктивното или либерално регулиране. Така може да се ограничи полето за развитие, е мнението на експерта. – Тепърва тази област ще дава своите отговори. Трябва да я приемаме като форма, от която да получаваме информация и да регулираме създалите се грешки.“

Според Антон Пулийски се създават добри кадри, които имат потенциал за развитие в университетите в страната, но смята, че има нужда от актуализация на преподаването с квалификационни курсове.

Председателят на ръководството на Обединено дрон общество в България съветва да се прилагат най-добри практики при експлоатацията на технологиите и даде за пример автономните автомобили.

Кой е най-големият конкурент на САЩ в областта на изкуствения интелект? Как се отглеждат таланти и как се привличат на работа в държавните институции? Защо не се събира голяма база данни в някои области?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още