IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е да работиш за Джеф Безос?

Лидерът на Whole Foods смята, че хората погрешно вярват, че изпълнителният директор е "господ или нещо подобно"

13:27 | 04.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Джон Макий създава Whole Foods в Остин, Тексас, през 1978 г. със сумата от 45 хил. долара. През 2017 г. Amazon придоби компанията за хранителни продукти за 13,7 млрд. долара.

След близо четири десетилетия, в които беше големият шеф, Макий, който все още е главен изпълнителен директор на Whole Foods, твърди, че често е питан какво е сега да работи за друг човек, и по-точно за Джеф Безос, пише CNBC.

„Хората все още имат този грешен стереотип, че главният изпълнителен директор е господ или нещо подобно“, коментира Макий. Но това не е вярно, допълва той.

„Не е голяма промяна, за каквато мислите“, посочва Макий. Да попитате какво е най-сетне да имаш шеф е „абсолютно неразбиране на начина, по който оперират повечето корпорации“, твърди Макий.  

„Мисля, че винаги съм имал шеф. Винаги съм се отчитал пред борда на директорите на Whole Foods”, посочва той. В допълнение той коментира, че се е опитал да бъде служещ лидер, което означава, че е „служил на по-високите цели на компанията“ в допълнение към нейните акционери.

Макий твърди, че логистично Whole Foods е запазила известна автономност, след като е била придобита.

„Whole Foods се промени и разви, със сигурност, но по добър начин. Винаги използвам тази аналогия – когато се ожените, променяте ли се?“, коментира лидерът. „А отговорът е: Ако не се променяте, ще се разведете“.

Според него Whole Foods се променя, не под натиска на Amazon, а защото прави много нови неща.

Но според Bloomberg две години след придобиването преживяването при пазаруване в Whole Foods остава предимно непроменено.

За служителите на Whole Foods обаче, условията са „станали значително по-лоши“, откакто Amazon купи компанията, а здравните осигуровки на работещите на непълно работно време бяха орязани, пише уебсайтът Eater. Говорител на Whole Foods е коментирал пред медията, че това засяга само малък процент от цялата работна сила на компанията, а ходът е направен, за да „се отговори по-добре на нуждите на нашия бизнес...“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Преди, по спомени бяха в топ 100 на най-желаните работодатели. Сега не знам как е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още