IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след провала на сделката на Zoom с Five9?

Инвеститорите ще гледат под лупа цените на акциите на други купувачи, пише Bloomberg

21:03 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът на фондовия пазар оказва ефект и върху сливанията и придобиванията, пише Bloomberg.

Сделката на Zoom Video Communications за използване на акциите ѝ за придобиване на Five9 се провали в четвъртък след срив в стойността на книжата на купувача. Споразумението, което оценяваше Five9 на повече от 14 млрд. долара, когато беше обявено, сега е на стойност едва 9,5 млрд. долара.

Сега инвеститорите ще наблюдават цените на акциите на други купувачи, за да видят дали повече сделки ще са изложени на риск, особено в сферата на технологиите, където някои изключително високо оценени книжа са силно засегнати.

През тази година компаниите по света обявиха придобивания за близо 890 млрд. долара, които включват някаква форма на плащане в акции, а 547 млрд. долара от тези сделки все още са в процес на одобрение, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Zoom Zoom

Увеличаващите се оценки, откакто цените на акциите удариха дъно през 2020 г., позволиха на любимците на пазара да използват своите книжа като евтина валута, за да растат чрез придобивания, без да натоварват финансовите си баланси. Въпреки че това беше чудесно, когато пазарът се разрастваше, съществува риск всичко това да се обърне срещу тях, когато дойде корекция.

Гигантът във фентъзи спортовете DraftKings е в средата на две сделки в пари в брой и акции, докато цената на акциите му спадна с 24% през последните три седмици. Едната оферта е за 22,4 млрд. долара за Entain, а другото споразумение е за придобиването на Golden Nugget Online Gaming за 1,56 млрд. долара.

Друг подобен пример е сделката на американската компания за киберсигурност NortonLifeLock за покупката на Avast за 8,6 млрд. долара в средства в брой и акции.

Най-голямата чакаща сделка в акции в САЩ е в бизнеса с финансови данни: придобиването на IHS Markit за 43,5 млрд. долара от S&P Global.

Офертата за Zoom за Five9 беше за около 200 долара за акция, когато сделката беше обявена през юли. Оттогава цената на книжата на Zoom спадна с 28 на сто, намалявайки стойността до под 145 долара, което се явява под цената, за която се търгуваха акциите на Five9 през юли. Анализатори твърдят, че е нормално собствениците на Five9 да отхвърлят предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още