IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Радев: Няма противопоставяне между банки и финтех

Бъдещето на банките е дигитално, но клиентите ценят общуването лице в лице, заяви на Investor Finance Forum изпълнителният директор на Software Group

13:33 | 23.11.21 г.
<p>
	<span style="font-family: Roboto, sans-serif; font-size: 13px; font-style: italic;">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма противопоставяне между банки и финтех. Компаниите заемат конкретни ниши, но има партньорство в определени сфери и услуги. Това коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Software Group, в интервю за Investor Finance Forum.

За пример той даде как финтех компании придобиват банки, за да получат лиценз и телекоми, които регистрират банки.

Радев смята, че финтех компаниите няма да отнемат клиентите на банките. Той съобщи, че едва 30% от печалбите на банките идват от индивидуалните клиенти и дори ако финтех компаниите завладеят половината от него, това няма да им се отрази сериозно и те ще успеят да преструктурират дейността си и да се адаптират към новите условия на пазара.

„Дигитализацията е основният двигател на промените в банковия и финансовия сектор в последните години. Тя означава нови продукти, нови подходи към клиентите и дори нови модели на работа. В България тези два сектора правят много за адаптацията към дигитализацията и новата реалност, но все още не са поставени под толкова сериозен натиск от финтех компаниите, колкото в други държави“, е мнението на експерта.

Той напомни, че много хора очакваха, че с навлизането си на пазара на банкови услуги финтех компаниите ще завладеят пазара, но е категоричен, че „това не се е случи никъде по света“.

„През първите 3-6 месеца след началото на пандемията имаше сериозно вълнение и компаниите бързаха да пуснат решения свързани с дигитализацията, но след това имаше известно отрезвяване“, обясни Калин Радев.

По думите му, от втората половина на 2020 година, дигиталните решения, които банките или застрахователните компании са пускали, вече са били част от техните по-дългосрочни стратегии.

„Най-голямата конкуренция в сектора все още е в ритейл банкирането, като това е борба за потребителя и зад нея стоят няколко по-стратегически цели“, обясни той. „Целта не са само услугите от потребителското банкиране, а всичко останало, което една банка може да предложи на клиентите си, те могат да са свързани с дома, автомобила, застраховането и почивката“, посочи той.

Калин Радев открои като сериозна тенденция в последно време банките да предлагат приложение, в което потребителите да извършват своите банкови, но и много други видове услуги.

Според него това се налага, защото ако банките не са достатъчно гъвкави и не „предлагат достатъчно“, клиентите започват да ги използват твърде рядко. 

Радев подчерта, че в момента мобилните услуги привличат най-големи инвестиции – те включват рискови модели и защита срещу измами, за да гарантират сигурност.

Какви ще са новите технологични решения при платформите на финтех компаниите? Как ще се промени моделът на банкиране с дигитализацията и в офисите?

Интервюто е част от десетото юбилейно издание на конференцията Investor Finance Forum. Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА. Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.

Повече вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още